HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Alacsony vérnyomással a kánikulában

2012.07.26. 15:56 EgészségTrend

Gyakran kifogásolja a feleségem, hogy a média állandó témája a magas vérnyomás, szegény alacsonyos vérnyomásosokról bezzeg senki sem beszél. Megígértem hát neki, hogy a kánikula és a vérnyomás összefüggéseit taglaló posztomban először az alacsony vérnyomással fogok foglalkozni… 

A feleségem krónikus alacsony vérnyomása miatt mindig alaposan elő kell készítenünk a nyaralást. Nem strandolhatunk például olyan helyen, ahol nincs nagy árnyék, mert ha rásüt a nap, pillanatok alatt még jobban leesik a vérnyomása –egy előző blogposztomban már részletesen leírtam, miért.

A krónikus alacsony vérnyomásban, tudományos-görögösen: hipotóniában szenvedők vérnyomása nők esetén általában 100, férfiak esetén 110 Hgmm alatt alakul – a második értéket nem kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a szív ilyen nyomással préseli a vért az artériákba. Az biztos, hogy a hipotóniának nem a gyenge szív az oka, hiszen gyakran már az egyébként teljesen egészséges gyerekkortól végigkíséri az ember életét. A legújabb kutatások alapján valószínűnek tűnik, hogy a vérerekben uralkodó nyomást „mérő” ún. baroreceptorok a felelősek az alacsony vérnyomásért, mert a normálisnál kisebb értékre állítják be a vérnyomást. Ennél többet ma nem nagyon tudunk, a feleségemnek ugyanis igaza van – nemcsak a média, a közelmúltig az orvostudomány sem túl sokat foglalkozott a hipotónia okaival és kezelésével.

Vényomásemelő gyógyszer ezért nem is nagyon létezik, az egyéb módszerek – mint amilyen a kávé – pedig a visszájukra sülhetnek el: rövid vérnyomás-emelkedés után gyakran még erősebb csökkenés következhet, ezért erre ne alapozzunk. A rendszeres ún. kardiotestmozgás (kocogás, futás, kerékpározás, úszás) sokat segít, kánikulától függetlenül is – lényegében az orvosok sem tudják, miért, mindenesetre a tapasztalat igazolja ezt. Persze, ne 35 fokban futkározzon, aki hipotóniás, reggel vagy este sokkal könnyebb és veszélytelenebb is.

A sok folyadék fogyasztása is segít: egyfelől a szervezet a párologtatással hűti magát, másfelől a a több folyadékból több vért tud termelni, és a nagyobb tömeg nagyobb nyomást is jelent. Leginkább a magas ásványianyag-tartalmú ásványvizek segítenek ebben. Nézzük meg a palackon, mennyi az ásványvíz ún. "összes oldott ásványianyag-tartalma", ezt az értéket literenként adják meg. (Ezen az oldalon tájékozódhatunk pár ásványvízről.) Az átlag magyar csapvíz kb. 1000 mg/l-t tartalmaz, olyan vizet vegyünk tehát, ami ennél határozottan magasabb. Minimum napi 2,5–3 liter folyadékot fogyasszon, aki hipotóniás, kánikulában még ennél is többet!

Ha egy hipotóniás szédelegni kezd, hirtelen elálmosodik a kánikulában, a legjobb, ha azonnal valami hűsítő dolgot csinál: lezuhanyzik, egy hűvös szobába menekül, bemegy egy légkondicionált épületbe vagy legalább egy jó nedves kendőbe burkolózik – a feleségemen ez utóbbi mindig segít. Persze, a legjobb ilyenkor egy csobbanás a tengerbe vagy annak magyar megfelelőjébe, a Balatonba…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr674679922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása