HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A kényszerbetegségről

2014.04.22. 10:00 EgészségTrend

A kényszerbetegség (hivatalos nevén: obszesszív-kompulzív zavar, angol rövidítéssel: OCD), a depresszió után a második leggyakrabban előforduló pszichiátriai kórkép, átlagosan a népesség 2–3%-a szenved benne világszerte, vagyis Magyarországon kb. 2–300 000 ember – ami igen nagy szám.

Az OCD-sek kényszergondolatoktól és általában a hozzájuk tartozó kényszercselekvésektől szenvednek. Tegyük fel, hogy valaki minden reggel kételkedni kezd, vajon elzárta-e a gázt, kihúzta-e a vasalót és így tovább. Ezért visszaszalad a lakásba, kinyitja az ajtót, ellenőrzi, minden rendben van-e, majd újra elindul munkába. Ezt a jelenséget mind ismerjük, ám egyeseknél az ilyen kényszergondolatok (pl. kételkedés) és kényszercselekvések (pl. ellenőrzés) jóval több időt elvesznek az életből. A pszichiáterek úgy döntöttek, hogy napi egy óránál húzzák meg a határt: akinek már ennyi időt elvesz az idejéből a kényszergondolatokkal és -cselekvésekkel való foglalatosság, annál diagnosztizálják az OCD-t.

Sokféle OCD-t ismerünk. Van, aki kényszeresen fél a beszennyeződéstől, és ezért magát vagy a környezetét tisztogatja. Van, aki betegesen vonzódik a rendhez és a szimmetriához, ezért állandón rendszerez és „a helyére rak” doplgokat. Megint mások kényszeresen gyűjtögetnek, vagy szexuális, illetve agresszív gondolatok kínozzák őket, kényszeresen megszámlálnak maguk körül mindent, esetleg a saját testükkel kapcsolatos kényszerképzetektől szenvednek (csúnyaságtól, nagy orttól, fénylő bőrtől, bármi mástól) – nagyon sokféle OCD van. Mindegyikben közös azonban, hogy a beteg teljes mértékben tudatában van, hogy fölösleges, értelmetlen vagy épp káros dolgot csinál, ám nem tudja magában legyőzni a késztetést. Sok ember énidegennek éli meg ezeket a kényszereket – saját maga számára is kellemetlennek, melytől szívesen szabadulna, mégsem tud. Nagyon sok kényszerbeteg végül komolyan depressziós lesz, életminősége komolyan leromlik, képtelenné válik rá, hogy dolgozzon vagy társasági életet éljen.

As_good_as_it_gets.jpgJack Nicholson annak idején Oscar-díjat kapott az OCD-ben szenvedő író megformálásért az As good as it gets (magyarul: Lesz ez még így se) című filmben, amely élethűen mutatja be a kényszerbetegség tüneteit.

Sok kényszerbetegnél a saját gondolatok, cselekedetek miatt érzett szégyen okoz elszigetelődést. A kényszerbetegséget hagyományosan olyan kórképnek tekintették, amelynek kialakulásában a neveltetés, a szülők, a tanárok, a környezet játsszák a főszerepet. Megfigyelték például, hogy a kényszeres páciensnek már a szülei is hasonló személyiségűek voltak. A következő esettanulmány-vázlat jól példázza ezt:

Miss X állandóan attól félt, hogy az anyját valamilyen szerencsétlenség éri, és ezért rendszeresen telefonon hívogatta, váratlanul meglátogatta, akár óránként szüksége volt arra a megerősítésre, hogy az anyja jól van. Hovatovább már minden idejét ez az aggodalmaskodás töltötte ki. Mikor már szégyellt újabb ellenőrzésbe kezdeni, hogy jól van-e az anyja, valahogyan az eszébe ötlött, hogy azzal is megelőzheti a közelgő szerencsétlenséget, ha megszámlál bizonyos dolgokat: hány ember száll le éppen a buszról, hány gyufaszál van a dobozban és így tovább. Mikor a terapeuta Miss X anyjával leült beszélgetni, kiderült, hogy neki is hasonló kényszertevékenységei vannak, például rendszeresen elmond bizonyos mondókákat vagy nyelvtörőket, amelyek valami mágikus módon segítenek megvédeni a környezetét. (Fontos értenünk, hogy az OCD-sek tulajdonképpen tudják, hogy az ilyen cselekvéseknek semmi értelmük, mégsem tudják leállítani őket.)

Az ehhez hasonló számtalan történetből adódott tehát a következtetés: az OCD egyfajta „tanult” betegség vagy másképpen fogalmazva: helytelen alkalmazkodás a szorongás csökkentésére. Ha jobban belegondolunk, elég nyilvánvalónak tűnik ez a magyarázat, hiszen a kényszerbetegségben megjelenő gondolatok és cselekedetek nagy része minden embernél felmerül. Ki ne szaladt volna már vissza kétszer is akár, hogy ellenőrizze a vasalót meg a gázt? Melyik óvodás nem végez mágikus, ismételődő tevékenységeket (számolás, katatón mozgás, varázsigék mormolása ), hogy a valós vagy képzelt rontást elhárítása? Az OCD-ben szenvedők „csak” annyiban különböznek a többi embertől, hogy idejük sokkal nagyobb részét szentelik e kényszerkésztetéseknek. A pszichoterapeuták számára ezért egyértelmű volt, hogy az OCD végül is egy „rossz eletstratégia” túltzott használata, vagyis nem „az agyban”, hanem „a tudatban” (ha úgy tetszik: lélekben) keresték a betegség okát.

A 20. század második fele során azonban egyre több kezdett arra utalni, hogy a kényszerbetegség kialakulásában a neurobiológiai tényezők jóval fontosabbak, mint ahogy azt addig gondolták.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr806045717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása