HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A mozgásterápia és a mentális zavarok - II.

2014.07.31. 17:14 EgészségTrend

A poszttraumás stresszzavar egy másik olyan mentális probléma, amelynél a mozgásterápiát sikerrel szoktál bevetni.

Ennél a pszichikai betegnél az embert valamilyen nagyon sokk, trauma érte. Általában valamilyen katasztrófa vagy baleset túlélőinél szokták felfedezni ezt a problémát, de például bűncselekmények vagy épp családon belüli erőszak áldozatai is beszámolnak a zavar tüneteiről. A poszttraumás stresszzavarban szenvedők valamilyen módon újra- és újraélik azt a sokkot, amelyet korábban valósan megéltek, és nem tudnak ettől az élménytől szabadulni annak ellenére sem, hogy a trauma óta sok hónap múlott el.

Az élményismétlés (rém)álmokban, ébrenlétben egyaránt megtörténhet. Nagyon gyakori, hogy bizonyos helyzetekről valakinek újra és újra ugyanaz jut az eszébe – pl. tüzek túlélőinél előfordulhat, hogy a működő gáztűzhely erős szorongásra készteti őket. A külső ingerekkel szemben gyakran fejlődik ki túlérzékenység – gyakran már egy-egy hangosabb zaj, erősebb fény is komoly stresszfaktor a poszttraumás zavarban szenvedők számára.

Akkor beszélünk erről a betegségről, ha valaki több hónappal a kiváltó esemény után is ebben a túlérzékeny állapotban van, s direkt elkerül egy csomó szituációt, nehogy újra stresszes dolgokkal szembesüljön. Nem ritka, hogy az ilyen emberek nem tudnák már a munkahelyükre sem bejárni, hanem otthon a négy fal között szenvednek. Ebben a tekintetben a poszttraumás stresszzavar más mentális zavarokra is hasonlít, például a depresszióra vagy az agorafóbiára.

Sokan úgy gondolják, hogy a mozgásterápia azért olyan hatásos a poszttraumás stresszzavarban szenvedők esetében, mert egy biztonságos helyen össze tudja hozni a jelent és a múltat, a páciens pedig ebben a biztonságos térben tér- és testtudatosan újraélheti a traumát. Ezzel szembe is tud nézni vele, és a testjátékkal, testi kísérletezéssel el is tudja engedni ezt az élményt.

Tulajdonképpen mindez gyakran egy olyan tanulási folyamat, ahol az ember kikísérletezi, melyek azok a testi mozdulatok és helyeztek, amelyekkel sikeresebben tudja a helyén, vagyis a múltban tartani a fájdalmas tapasztalatot. A test gesztusai egyben különféle „tudatcselekedetek” is, amelyek az egyéni létezés, működés más-más pályáit érintik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr56561927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása