HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A cukorbetegség hosszú távú következményei

2014.12.20. 18:56 EgészségTrend

Néhány évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá minősítette a cukorbetegséget. Nem ok nélkül, hiszen a diabétesz hihetetlen tempóban terjed, számos fejlett és fejlődő országban a lakosság 10%-a szenved a betegségben. Ma a cukorbetegség hosszú távú következményeiről lesz szó.



A cukorbetegség az emberi életminőséget alapvetően kétféle módon rontja. Egyfelől általában már maga a kezelés, illetve a diétára való állandó odafigyelés az átlagnál jobban korlátozza az ember szabadságát. A külső inzulinforráshoz kötött betegnek mindig figyelnie kell, van-e nála elegendő mennyiségű hormon – egy utazásnál pl fontos lehet az ilyesmi. Ugyanígy nem ehet meg bármit, amivel megkínálják vagy kiszolgálják, utána kell járnia, hogy az adott étel, ital mit tartalmaz, és ez alapján dönthet. Sok cukorbeteg csak azt eszi, amit otthon elkészítenek neki, mert nem mer egyedül dönteni az adott étel egészséges mivoltáról.

Ráadásul bármilyen alapos legyen is a betegség kezelése, akkor sem képes olyan pontosan szabályozni a vér cukorszintjét, mint a szervezet normális mechanizmusai. Emiatt gyakran túl magas vagy épp túl alacsony lesz a vércukorszint. Elsősorban az erek falait károsítja a vérben keringő sok cukor. A közepes és nagy átmérőjű verőerek (artériák) esetében hamar érelmeszesedés lép fel, míg a kis verőerek és a hajszálerek (kapillárisok) esetében egy ennél bonyolultabb s teljesen máig felderítetlen folyamat eredményeképpen válnak az érfalak egyre vastagabbá – ezzel az erek átmérője egyre szűkül.

A nagyobb artériák károsodása miatt a „szokásos” szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki: magas vérnyomás, a szív koszorúereinek károsodása (amely végül infarktushoz vezethet), valamint agyi vérellátási zavarok (amelyek agyérgörcsöt vagy -vérzést okozhatnak).

A kisebb erek szűkülése még szélesebb körű rombolást okoz.

Amikor a vese apró ereit, amelyek a vizelet szűrését végzik, eléri a cukorbetegség, diabéteszes vesekárosodásról (nefropátiáról) beszélünk. Végső stádiumban művesekezelésre is szükség lehet.

A diabéteszes retinopátia a szem recehártyájának (retinájának) a megbetegedése. Enyhébb formájában csak apró vérzéseket okoz a szemfenéken (az érfalkárosodás miatt), súlyosabb esetben azonban ez a vérzés áttörhet az üvegtestbe, és a látás elvesztését is okozhatja. Valaha elég gyakori volt a cukorbetegség szövődményeként kialakuló vakság, ma már azonban rendszeres kontrollal, illetve időben elvégzett lézerkezeléssel a betegség megállítható.

fundus_photo_showing_focal_laser_surgery_for_diabetic_retinopathy_eda10.JPGFotó: a szemfenék képe diabéteszes retinopátiában a lézersebészeti beavatkozás során készült felvételen

Valószínűleg az idegeket ellátó kis erek károsodása okozza a diabéteszes neuropátiát. Általában az érzőidegeket érinti ez a betegség, leggyakrabban a kéz és a láb fájdalmát vagy zsibbadását okozza. Szintén gyakori a vegetatív idegek megbetegedése, amely a belső szervek zavarában szokott jelentkezni: szapora szívverés, potenciazavar, rossz emésztés, gyakori hasmenés, székrekedés a leggyakoribb tünetek. Ezeknél ritkább a mozgatóidegek károsodása, amely izomsorvadáshoz vezet. Neuropátiában jellemző, hogy a szívinfarktus fájdalommentesen zajlik le.

A diabéteszes láb szindróma egy összetett betegség. Ilyenkor a nagyobb és a kisebb erek károsodásai együttesen vezetnek problémához. A fájdalomérzés megszűnése miatt a rejtett sérülések további komplikációkhoz vezethetnek, melyet a mozgató idegek elhalása miatt kialakuló izomsorvadás tovább súlyosbít. A lábfej deformálódhat, így újabb sérülési veszélynek van kitéve, a bőr kiszárad és érzékennyé válik. A láb geometriájának és állagának a megváltozása miatt egyes pontokra jóval nagyobb nyomás nehezedik, mint korábban, emiatt szövetelhalás következhet be. Ha emiatt fekély képződik, s az elfertőződik, gyakori, hogy a lábat részben vagy teljesen amputálni kell.

A cukorbetegek várható élettartama 10–15 évvel rövidebb az átlagosnál, ráadásul mindezt fokozatosan romló életminőség mellett kell elszenvedniük. Fontos figyelmeztetés ez mindannyiunknak, hiszen a diabétesz terjedéséért főként a 2-es típusú cukorbetegség a felelős, amely főként életmódi okokból alakul ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr137000415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása