HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A terhességi cukorbetegség

2015.01.30. 17:13 EgészségTrend

Eddig csak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségről beszéltünk, mivel a legnagyobb számban ezek érintenek minket, ám igazság szerint még számos más altípusa is létezik a diabetes mellitusnak. Ezek egyike a terhességi dibétesz, amelyet GDM-nek is rövidítenek (az angol-latin elnevezése alapján). A sok tekintetben a 2-es típusú betegséghez hasonlító terhességi diabétesz a várandós anyák kb. 2‒10%-ánál alakul ki (a világ különböző részein legalábbis ilyen statisztikákat találunk).

Alapvetően csökkent inzulintermelés és a sejtek inzulinnal szembeni ellenállása jellemzi a betegséget. Az esetek többségében a terhességi diabétesz jól kezelhető már étrendi változtatásokkal is, ám néha szükség van inzulin adására is.

Ha azonban nem vagy rosszul kezelik a betegséget, komoly szövődmények alakulhatnak ki, amelyek főként a magzatra veszélyesek. A kezeletlen terhességi a magzat túlsúlyához, veleszületett érrendszeri, illetve idegrendszeri problémákhoz, valamint a csontok és izmok degeneratív fejlődéséhez vezethet. Amennyiben a magzat szervezetében tartósan túl magas az inzulin szintje, az a légzőrendszer maradandó károsodását okozhatja. Ezeken kívül is további súlyos problémákat okozhat az anya cukorbetegsége, beleértve ebbe akár a magzat halálát is.

A mai napig nem tudjuk, pontosan mi is okozza a terhességi diabéteszt. Úgy tűnik, hogy bizonyos terhességi hormonok és más anyagok (pl. a szervezetben halmozódó zsír) a sejtek inzulinreceptoraihoz kötődve gátolják az inzulin felszívódását. A terhesség második harmadában (4‒6. hónap) ez az inzulinrezisztencia bizonyos mértékig mindenképpen be szokott következni, ám csak bizonyos esetekben súlyosbodik annyira, hogy cukorbetegségről beszélhessünk.

Bizonyos tényezők kifejezetten valószínűvé tehetik, hogy a várandós nőnek lesz-e terhességi diabétesze. A 2-es típusú diabétesz előfordulása a legközelebbi hozzátartozók közül, a túlsúly, a 35 év feletti életkor és a dohányzás mind ilyen rizikófaktorok, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy a betegséggel diagnosztizált nők felénél nem lehet ilyen okokra rámutatni.

Szerencsére az esetek túlnyomó többségében szülés után sokat szokott javulni a helyzet, sőt a betegség gyakran teljesen elmúlik. A betegek 5‒10%-ánál azonban meg szokott maradni a betegség, ők már minden bizonnyal cukorbetegek maradnak életül végéig…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr187124435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása