HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A fogyókúra veszélyei

2015.05.27. 11:39 EgészségTrend

Első ránézésre nincs nagy baj napjaink szépségideáljával, ám a gyakorlatban mégis számos ellentmondással találkozunk. A női test például természetes körülmények között jóval nagyobb arányban tartalmaz zsírszöveteket, mint a férfié – az ideál mégis a zsíroktól való teljes megszabadulásra kényszeríti a nőket. A tökéletesnek gondolt alak eléréshez – az ún. zsírégető edzéseken kívül – gyakran nyúlnak a nők a radikális fogyókúra eszközéhez is, amellyel komolyan stresszelik a szervezetüket. Női magazinokban gyakran számolnak be róla, „hogyan fogyott XY színésznő két hét alatt hét kilót, hogy formában legyen a forgatásra” – s a receptet még meg is osztják az olvasókkal, másokat is ilyen egészségtelen viselkedésre buzdítva.

A fogyókúrához gyakran kétes hatású vagy épp bizonyítottan káros anyagokat visznek a szervezetükbe. A ma már a törvény által üldözött metamfetamin, utcai nevén: speed is évtizedekig volt legális fogyasztószer világszerte. De időben nem is kell olyan messzire mennünk, hogy ilyenekkel találkozzunk, mindnyájan emlékezhetünk pl. Update Norbi termékeinek a botrányaira, a fosatós csokira és társaira. Ezzel párhuzamosan millióféle divatos fogyókúrás módszer is népszerűvé válik attól teljesen függetlenül, hogy egészséges és valóban olyan hatékony-e. A csak fehérjét és zöldséget-gyümölcsöt engedélyező, ugyanakkor a szénhidrátot teljesen tiltó diéta ugyanolyan fölöslegesen káros, mint az egyik nap csak fehérjét, másik nap csak gyümölcsöt stb., stb. előíró fogyókúra. A zsírokat és a szénhidrátot a szervezetünk maga is elő fogja állítani pl. fehérjéből, ám ez emésztőrendszerünket komolyan meg fogja terhelni, és ettől legyengülünk, és pl. könnyeben megbetegszünk.

Napjainkban még mindig az a konszezusos tudományos álláspont, hogy akkor fog fogyni valaki, ha kevesebb energiát visz be, mint amennyit használ. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ha valaki túl kevés energiát visz be, azzal sokkolja a szervezetét, amely ilyenkor az anyagcsere lelassításával, az energia tartalékolásával válaszol. Tapasztalatok szerint az a diéta a leghatékonyabb, ahol a szükségletnél kb. 15%-kal kevesebb energiát visz be az ember. (Akit bővebben érdekel a dolog, ezen a kerékpáros oldalon részletes magyarázatokat talál: http://bikemag.hu/magazin/hirek/kerekparos-taplalkozas-hogyan-dobjuk-le-a-telen-felszedett-foka-hajat-avagy-a-15-os-merteku-energiadeficit-jelentosege.) Mivel azonban a tudományos igazság sokszor túl bonyolult, sokan inkább szó szerint koplalnak, vagy súlyosabb esetben már belekeverednek az étkezéssel kapcsolatos mentális zavarok – az anorexia vagy a bulímia – útvesztőibe.

Ha valaki orvosi értelemben túlsúlyos, elhízott, annak nyilván érdemes diétáznia, ám az egyik veszélyes egészségi állapotot – a kövérséget – felváltani egy másikkal – a legyengült szervezetével – aligha éri meg bárkinek. Aki pedig nem küzd valódi elhízással, és csak azért diétázik, mert esztétikai okokból a 34-es nadrágot vette meg, az jó, ha sürgősen átgondolja, hogy a vélt szépségért valóban szenvedni kell-e…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr317492346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása