HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A porckorongsérv lehetséges következményei

2015.11.30. 19:36 EgészségTrend

A legtöbb ember akkor szembesül azzal, hogy porckorongsérve van, ha valamilyen fájdalmat észlelve orvoshoz fordul, s egy képalkotó vizsgálat – ma már főként MR – igazolja a sérv gyanúját. Ha a kar(ok)ba sugárzik fájdalom, az nyaki sérvre utalhat, ha az alsó végtagokba, az ágyéki sérvre. A fájdalom oka a legtöbbször az, hogy a porckorong kinyomódó belseje nyomja a gerinccsatornából kilépő ideggyököt – ezt az állapotot nevezik közönségesen ideggyulladásnak.

Az ideggyulladás két okra vezethető vissza: Egyrészt az összenyomódás miatt az ideg külső, nagyon érzékeny hüvelye ödémásodhat – vagyis „elvizesedhet”, és emiatt megdagadhat. Ilyenkor a nyomás miatt rossz lesz az adott terület anyagcseréje, a folyadékok nem tudnak rendesen áramlani, ezért következhet be ödéma. Másrészt az ödémát az is okozhatja, ha a porckorongból kiszakadt darabkák, amelyek a gerinccsatornából nem tudnak hirtelen eltávozni, irritálják az ideghüvelyt. Ha sérvet nem kezelik, nem „tartják karban”, akkor a gyulladás miatt fokozott hegesedés jöhet létre, amely tovább szűkíti a gerinccsatornát. A csigolyák elmeszesedése – mely az ülő életmód, illetve az öregedés természetes velejárója – szintén szűkíti a porckorongok és az ideggyökök körül lévő teret. A gerinccsatorna szűkülésével egyre komolyabb idegi panaszok szoktak együtt járni, s mindez tovább csökkenti a gerinc mozgékonyságát, mozgásterét – ez további csigolyaízületek károsodását is okozhatja. Látjuk tehát, hogy ha elhanyagoljuk a porckorongsérvünket, akkor nagyon könnyen ördögi körbe kerülhetünk, ahol a fájdalom egyre inkább korlátoz a mozgásunkban, miközben a mozgás elmaradása a betegség súlyosbodásához vezethet.

Ideggyulladás esetén nemcsak fájdalmat, hanem részleges vagy teljes érzéketlenséget is tapasztalhatunk végtagjaink bizonyos területein. Mikor „kimegy a derekam”, főként a combom felszínén veszem észre ezt az érzéketlenséget. Ezenkívül mozgászavarok is bekövetkezhetnek: az adott ideg által irányított izmot kevésbé tudjuk feszíteni, mozgatni – s ez akár bénuláshoz is vezethet. Ha már vizelet-, illetve székletszabályozási gondok is felmerülnek – záróizmok kontrollálhatatlansága miatt –, akkor általában már csak a sürgős műtét mentheti meg az embert a derék alatti, teljes bénulástól.

Természetesen a műtét vagy a bénulás már a végső stáció a porckorongsérv lefolyása során – az esetek túlnyomó többségében nincs vagy nem lenne szükség operációra. Legközelebb a porckorongsérv lehetséges kezelési módjairól lesz szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr388128416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása