HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A McKenzie-módszer újításai - II.

2016.02.08. 16:28 EgészségTrend

(A most következő szövegben leírt gyakorlatok csak példák. Általában szakember segítségére van szükség ahhoz, hogy eldönthető legyen, mely probléma eseten milyen gyakorlatok segítenek.)

Az elmúlt század közepéig az volt az általános meggyőződés, hogy akinek „komoly” mozgásszervi problémája van – vagyis például porckorongsérvtől szenved –, annak a kezelését jobb, ha kizárólag szakember – értsd: gyógytornász, orvos stb. – végzi. Robin McKenzie-nek, a modern fizioterápia megreformálójának komoly szerepe van abban, hogy ez a szemlélet alapjaiban változott meg.

McKenzie ugyanis rájött, hogy a páciens is aktív résztvevője lehet a saját gyógyulásának/gyógyításának, sőt ebben az esetben a rehabilitációs folyamat sokkal gyorsabb. Egészen addig a tehetős vagy jó kapcsolatokkal rendelkező betegeket akár napi rendszerességgel jártak kezelésekre, a többiek pedig lényegében kimaradtak a rendszerből. McKenzie ugyanakkor úgy spekulált, hogy a beteg gyógyulása felgyorsítható, ha naponta több alkalommal könnyen betanulható, nehezen elrontható mozdulatsorokat gyakorol, így egyben „emlékeztetve” az izmait és a vázszerkezetét a helyes mozgásokra, irányokra.

Ma már a legtöbb gyógytornász e szerint az alapelv szerint végzi a munkáját. A leggyakoribb nyaktáji porckorongsérv esetén például arra szokták kérni a beteget, hogy naponta sokszor, de csak egy-két perc hosszan az állat kissé behúzva vízszintesen ( a padló szintjével párhuzamosan) mozdítsa hátrafelé a fejét, majd lazítson. A leggyakoribb deréktáji porckorongsérv esetén pedig sokféle egyszerű homorítógyakorlatot tanítanak be (állva, ülve, fekve egyaránt), és arra biztatják a pácienst, hogy ezeket minél gyakrabban, de ne túl hosszan ismételgesse. A betegek így naponta sokszor tudják apró korrekciókra bírni a testüket, s ezek az apró eredmények látványosan összeadódnak a rehabilitáció folyamán.

Ez a szemléletváltás nagyban hozzájárult a betegellátás minőségének, illetve körének a növekedéséhez. Nem beszélve arról, mennyivel könnyebb egy pár hetente eljárni a gyógytornászhoz, és otthon gyakorolni, mint hetente több alkalommal a rendelőbe zarándokolni. Ezzel a reformmal mindenképpen életközelibbé, egyben elérhetőbbé vált a gyógytorna sokak számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr548371018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása