HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások: mit, mivel ne szedjünk?

2017.09.22. 10:41 EgészségTrend

Nemcsak bizonyos gyógyszerek nem szedhetők együtt, mert növelhetik vagy csökkenthetik a másik hatékonyságát, hanem jó néhány élelmiszert is kerülni kell, ha gyógyszert szedünk. Milyen élelmiszer milyen gyógyszer hatóanyaggal "akadhat össze"?

A gyógyszerek egymásra hatásához hasonlóan az élelmiszerek és italok fogyasztása is hatással lehet az orvosságokra, főként a hatóanyag felszívódás késleltetése, csökkentése vagy felerősítése révén.

Mi is a gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás?

Gyógyszer-élelmiszer interakció akkor jön létre, mikor az élelmiszer hat az általunk szedett gyógyszer valamely összetevőjére. Ennek következménye, hogy a gyógyszer nem képes elvégezni feladatát az elvárt hatékonysággal. A kölcsönhatás felléphet vényköteles, vénymentes gyógyszerek esetében egyaránt (pl. a vény nélkül kapható savlekötők, vitaminok vagy vastabletták használatakor is).

Egyes élelmiszerek megváltoztatják a gyógyszerek felszívódását.

Néhány tápanyag károsan befolyásolhatja egyes gyógyszerek összetevőinek megfelelő "emésztését", csökkentheti vagy felgyorsíthatja annak felszívódását.

Például a gyümölcslevek savtartalma csökkentheti az antibiotikumok – pl. penicillin – hatékonyságát.

Tejtermékek fogyasztása tetraciklin hatóanyagú gyógyszerrel mérsékelheti annak fertőzésellenes hatását. Antidepresszánsokat (ún. MAO-gátlókat) veszélyes lehet tiramintartalmú ételekkel vagy italokkal keverni. Ilyenek pl. a sör, vörösbor és néhány sajtféle.

…és a grapefruitlé?

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a grapefruitlé jelentős mértékben kölcsönhatásba kerülhet egyes (nem kevés számú) gyógyszer bevételével. Lássuk, mi történik ilyenkor!

A grapefruit és annak általunk fogyasztott leve igen erős gátlószere (a benne lévő furanokumarin-vegyületek révén) a szervezetben az ún. citokróm (CYP450, CYP3A4) enzimrendszernek.

Ez az enzimrendszer felelős sok esetben a gyógyszerek metabolizmusáért, lebontásáért. 1989-ben ismerték fel e hatást, sajnos előzetesen előfordult néhány haláleset is a "túladagolás" miatt, mivel az egyidejűleg fogyasztott grapefruitlé miatt jóval lassabban bomlottak le a gyógyszerek.

A gyógyszerek leírásaiban, betegtájékoztató szövegeiben mindig történik utalás arra, ha az egyidejű grapefruitlé-fogyasztás nem ajánlott vagy tilos, itt mindig arra kell gondolni, hogy "egy pohárnyi" még nem jelentős, de napi 1-2 l közötti fogyasztás már komoly zavarokat okozhat a gyógyszerhatásokat illetően!

Némely esetben nem ajánlott a gyógyszer étkezéssel egy időben való bevétele, mert a hatóanyagok így "eltűnnek" az emésztőrendszerben. Ugyanakkor léteznek olyan orvosságok, melyek bevétele kifejezetten étkezéskor javasolt. A gyógyszer használata előtt mindig érdemes megkérdezni az orvost vagy a gyógyszerészt e tekintetben.

Nemcsak az élelmiszerekre, de a gyógyszerek mellékhatásaira is figyeljünk! Olvasson tovább!

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a lehetséges gyógyszer-élelmiszer interakciót?

- Olvassuk el az összes utasítást, figyelmeztetést és kölcsönhatás előrejelzést, amelyek a betegtájékoztatóban szerepelnek. Amennyiben valamit nem értünk, érdemes megkérdezni az orvost vagy gyógyszerészt.
- A gyógyszert nagy pohár vízzel vegyük be, hacsak az orvos másképpen nem rendeli.
- Soha ne keverjük a gyógyszert ételbe, vagy szedjük szét a kapszulát (hacsak az orvos másképpen nem rendeli), mert ezzel könnyedén megváltozhat a gyógyszer szervezetre gyakorolt hatása.
- Ne szedjünk egy időben vitamint és más típusú gyógyszert, mert a vitaminok és ásványi anyagok néhány orvossággal együtt alkalmazva problémákat okozhatnak.
- Ne keverjük a gyógyszert forró italba, mert a hőhatás miatt elveszítheti hatékonyságát.
- Soha ne fogyasszunk alkoholt gyógyszer bevételét követően.

shutterstock_493431274.jpg

 Antibiotikumok:

Cefalosporinok, penicillinek: Éhgyomorra bevéve felgyorsítja a felszívódást.

Eritromicin: A gyümölcslé és a vörösbor akadályozza a gyógyszer hatékonyságát.

Szulfonamidok: Növeli a B12 vitaminhiány kockázatát.

Tetraciklinek: Terjtermékek csökkentik a gyógyszer hatékonyságát. Csökkenti a C-vitamin felszívódását.

Vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek

ACE-gátlók: Éhgyomorra bevéve hatékonyabb a felszívódás.

Alfa-blokkolók: Folyadékkal vagy étellel bevéve megelőzhető a jelentős vérnyomáscsökkenés.

Antiaritmiás szerek: Kerüljük a koffeint, mely megemeli a szabálytalan pulzus kockázatát.

Béta-blokkolók: Éhgyomorra vegyük be. Az étel, különösen a húsfélék, megemelik a gyógyszer hatását, mely szédülést és alacsony vérnyomást okozhat.

Digitálisz: Kerüljük a tejtermékeket és a magas rosttartalmú élelmiszereket, melyek csökkenthetik a felszívódást.

Vizelethajtók: Növelheti a káliumhiány kockázatát.

Káliumkímélő vizelethajtók: Hacsak az orvos nem rendeli másképpen, ne alkalmazzunk vizelethajtókat káliumtartalmú kiegészítőkkel vagy sópótlókkal, mert káliumtúladagolást okozhat.

 Antidepresszánsok:

Fluoxetin: Csökkentheti az étvágyat, túlzott súlyvesztéshez vezethet.

MAO-gátlók: Magas tiramintartalmú ételek (pl. érett sajtok, feldolgozott húsok, hüvelyesek, bor, sör) magasvérnyomás-krízist idézhetnek elő.

Triciklikus szerek: Néhány étel, különösen a hüvelyesek, hús, hal, és magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek csökkenthetik a felszívódását.

Koleszterincsökkentő gyógyszerek

Kolesztiramin: Növeli a folsav, A-, D-, E- és K-vitamin kiválasztódását.

Gemfibrozil: Kerüljük a zsíros ételeket, melyek csökkentik a gyógyszer koleszterincsökkentő hatását.

Gyomorégés-, reflux- és fekélygyógyszerek

Savkötők: Számos ásványi anyag zavarja a felszívódását. A megfelelő hatékonyság eléréséhez 1 órával étkezés után vegyük be.

Cimeticlin, famoticlin, szukralfát: Kerüljük a magas fehérjetartalmú ételeket, a koffeint és egyéb gyomorsavnövelő termékeket.

 Hormonkészítmények

Orális fogamzásgátlók: A magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását. Csökkenti a folsav és B6-vitamin felszívódását, ezért ajánlatos ezen táplálékokban gazdag élelmiszereket fogyasztani.

Szteroidok: A magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását. Fogyasszunk magas kalcium-, K-vitamin-, kálium- és fehérjetartalmú élelmiszereket.

 Pajzsmirigy gyógyszerek

A jódban gazdag élelmiszerek csökkentik a gyógyszer hatását.

 Hashajtók

Ásványi olajok: Túlzott használatával A-, D-, E- és K-vitamin hiány alakulhat ki.

 Fájdalomcsillapítók

Aszpirin és erősebb nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők (NSAID-ok): Mindig étkezéssel együtt vegyük be, elkerülendő a gyomor-bélrendszeri irritációt. Kerüljük az alkohol fogyasztását, mely növeli a vérzékenység kockázatát. Gyakori használata csökkenti a folsav és C-vitamin felszívódását.

Kodein: Növeljük a folyadék- és rostbevitelt, elkerülendő a székrekedést.

 Altatók, nyugtatók

Benzodiazepinek: Soha ne fogyasszunk mellettük alkoholt. A koffein növeli a szorongásérzést és csökkenti a gyógyszer hatását.

 

Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/gyogyszer-elelmiszer-kolcsonhatasok-mit-mivel-ne-szedjunk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr1312885622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása