HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A gyógyszeres gyógyítás kezdetei - állati módra

2013.09.13. 18:21 EgészségTrend

Modern világunkban természetes, hogy szinte minden bajra létezik orvosság. Csak az EgészségTRENDet támogató Roche önmagában sok tucat gyógyszert gyárt annak ellenére, hogy a fő profilját egyre inkább a biotechnológia (például diagnosztikus eszközök fejlesztése) teszi ki. Ha gyógyszert akarunk beszerezni, manapság a patikát vesszük célba – régen pedig inkább a természetet kutattuk e célból. 

Senki sem tudja, ki és melyik gyógynövényt vagy ásványi anyagot használta először gyógyítási célra, de valószínűnek látszik, hogy nem ember volt az illető. Bármilyen furcsa is ugyanis, az állatok is gyógyítják magukat különféle szerekkel, és ez részben „tudatosnak” tűnik.

A csimpánzok például az Vernonia amygdalina nevű növény keserű hajtásait rágcsálják parazitafertőzés (bélféreg és társai) ellen. A kutatók megfigyelték, hogy a 2–5 méter magasra is megnövő bokor részeinek fogyasztásakor a széles mimikai repertoárral rendelkező majmok nyilvánvaló grimaszolással teszik egyértelművé, hogy az étel nem ízlik nekik – mégis megeszik, vagyis egyféle tudatosságot sejtet a viselkedésük. A tudományos érdeklődést is felkeltette ez a viselkedésük, és a növény alapos vizsgálata alapján kiderült, hogy többféle aktív hatóanyagot tartalmaz, mely alkalmas többféle, betegséget okozó élősködő kiirtására, elriasztására. Még maláriagyógyszerként is tesztelték a növény kivonatát afrikai betegek körében – több mint 70%-uknál ideiglenes javulást figyeltek meg, 32%-uknál pedig a kórokozó teljesen eltűnt a páciensek szervezetéből (igaz, ez az eredmény nem volt elégséges ahhoz, hogy további kutatásba invesztáljanak).

Nemcsak az emberszabású majmok (mint a múlt héten tárgyalt csimpánzok) képesek gyógyszerként használni bizonyos növényeket vagy ásványi anyagokat, hanem kevésbé intelligensnek tartott állatok is. Így például megfigyelték, hogy bizonyos európai szarvasok a sérüléseiket tőzeggel, illetve mohával fertőtlenítik, amelyet aztán agyagban, sárban való fetrengéssel rögzítenek a seben. Az emberi gyógyítás története is ismeri a módszert, például az első világháborúban igen elterjedt a sebek ilyen jellegű ellátása, sőt manapság is előfordul, hogy a modern gyógyászat ilyen célból használ tőzegmohát.

Az Amazonas őserdeiben élő papagájok is használnak agyagot, ám ők orálisan fogyasztják. A megfigyelések alapján sokáig úgy hitték, hogy a madarak valamiféle fontos ásványi anyaghoz jutnak hozzá ily módon, ám kiderült, hogy ennél kacifántosabb dologról van szó. A papagájok ugyanis számos növény olajban gazdag magját fogyasztják el annak ellenére, hogy azok mérgezőek. A vizsgálatok kimutatták, hogy az agyag fogyasztása semlegesíti a magvakban található mérgező alkaloidák jó részét, így a papagájok a veszély ellenére jóllakhatnak belőlük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr215519769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2018.01.26. 16:57:02

„Részt vettem egy projektben Délkelet-Peruban, ahol a folyó menti agyagfalakat rendszeresen látogatják a legkülönfélébb madárfajok. A kutatás a papagájok agyagevésének okát volt hivatott kideríteni. Feltételezések szerint az agyagevés oka, az agyag detoxikáló hatása, hiszen az elfogyasztott gyümölcsök magvaival, sok mérgező anyag jut a madarak szervezetébe. A több éves kutatás azonban rávilágított a valódi okra, miszerint a titok az agyagfalak nátrium tartalmában rejlik. Később bebizonyosodott, hogy a környező növények nátrium tartalma igen alacsony, ami magyarázatot ad arra, hogy egész Amazóniában miért itt fogyasztják a legtöbb agyagot a madarak.”
www.mrns.hu/hirek/magyar-papagajkutato-del-amerikaban-interju-olah-gyorgy-zoologussal

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2018.01.26. 16:58:26

Na, szóval, pont az ellenkezőjére jöttek rá annak, amit te írsz.
süti beállítások módosítása