HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Az ájurvédikus patika 3. legfontosabb alapanyaga - a bibhitaki

2013.11.14. 14:27 EgészségTrend

A latin tudományos nevén Terminalia bellirica néven ismert növény levelének, illetve diószerű termésének a kivonatai már szó szerint évezredek óta használják gyógyításra az ájurvédában – együtt az elmúkt héten ismertetett (http://egeszsegtrend.blog.hu/2013/11/10/az_ajurvedikus_patika_legfontosabb_alapanyagai) másik két növény, a haritaki és az amalaki anyagaival. A három gyógynövény extraktumait egyaránt tartalmazó keveréket triphalának (’három gyümölcs’) nevezik Indiában, s hagyományosan szinte minden betegségre megfelelő ellenszernek tartják – miközben természetesen kiemelik a fiatalító, regeneráló tulajdonságát.

Az ájurvédában főként tisztító hatásáról ismerik, s köhögésre, hörghurutra, gyomorbajokra, húgyúti betegségek ellen ajánlják, miközben megemlékeznek haj-, hang- és látáserősítő hatásáról is. A hideg, olajos, csípős kategóriákba tartozik. Külsőleg is alkalmazzák néha oly módon, hogy a gyulladt testrészekre, testtájakra helyezik levelét vagy kivonatait. India egyes területein a termése magját pszichoaktív hatásúnak tartják, s ezért fogyasztják.

A bibhitaki gyógyító hatását több modern tudományos vizsgálatban is kutatták. Az egyik megállapításai szerint erősen csökkenti a vér és bizonyos testrészek lipidszintjét (a lipidek nagyon leegyszerűsítve zsírok vagy „zsírszerű” anyagok). A bibhitakikúra különösen a májban és a szívben felhalmazódó lipidek szintjét szabályozta a vizsgálat szerint, ezért az elhízással összefüggésbe hozható betegségek megelőzésében lehet szerepe.

 Harra_(Terminalia_chebula)_hanging_fruit_at_23_Mile,_Duars,_WB_W_IMG_5902.jpg

(Wikimedia Commons)

Két másik kutatás retrovirális tulajdonságait fedezte fel. Leukémiás (vagyis az immunrendszerük betegségétől szenvedő) betegek szervezetében például megállította egyes vírusok szaporodását. A másik vizsgálatból pedig úgy tűnik, hogy komolyan gátolja a HIV-vírus szervezeten belüli terjeszkedését is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr45633576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása