HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A kuruzslás történetei - II.

2014.09.29. 20:08 EgészségTrend

Mindig is léteztek olyan emberek, akik gyógyulást ígértek másoknak, ám amire mindezt alapozták, enyhén szólva is ingatag volt. Különösen igaz a nyugati civilizációra, hogy amíg az orvostudomány fejletlen volt, addig nem is az ígéretek igazságtartalma, hanem inkább az uralkodó ideológia alapján különböztették meg, ki cselekedett megalapozottan, jó szándékkal, és ki nem. Az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan jelent aztán meg a nyugati civilizációkban a kuruzslás modern fogalma, amely ma már gyakran a nemzeti büntető-törvénykönyvekben is benne van. A nálunk hatályos Btk. szerint például:

Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a kuruzslást az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével követik el.

Főképpen a kulturális és a jogi környezettől függ, mennyire veszik komolyan ezeket a szabályokat. Az Egyesült Államokban például véresen komolyan. Egyszer végignézetett velem egy meglehetősen tájékozatlan, de nagyon lelkes fiú néhány híradórészletet, amely egy volt rákbeteg bebörtönzéséről szólt – ekkoriban a limfómám miatt épp kemoterápiában részesültem, vagyis elég közelről érintett a sztori. A történet szerint az észak-amerikai fiatalembernél rákot diagnosztizáltak, amelyet saját elmondása szerint ő nagy mennyiségű keserűmandulával gyógyított meg. Ezek után ő mindenféle ellenszolgáltatás elvárása nélkül nekiállt az interneten, sőt tévéshow-kban reklámozni a szert, míg aztán le nem tartóztatták, és 30 év (!) börtönbüntetésre nem ítélték, amit alighanem még mindig tölt. Felháborító, ugyebár… Lelkes ismerősöm azzal is „bizonyította” a keserűmandula daganatölő hatását, hogy ő négy éve mindennap megeszik belőle pár szemet, és lám, azóta sem rákos (habár sosem volt az), de mérgezést sem szenvedett.

Nos, az ügynek persze van egy másik odala is. A csonthéjasok – pl. barack, keserűmandula – magjának a héjában előforduló amigdalint, illetve félszintetikus megfelelőjét, a laetrilét a 19. században szintetizálták, s már akkoriban próbálkoztak rákellenes szerként használni – sikertelenül. A kémia nevén cianogén glüközidnak nevezett szerrel aztán a múlt század húszas éveiben whisky-ízesítés céljából is kísérletezett egy bizonyos Ernest Krebs, akinek a fia, dr. Ernest Krebs az 1950-es években kezdte használni daganatellenes terápiákban. Habár addigra már számos kutatásban kudarcot vallott a szer, Krebs hatásos marketinget épített köré, kezdetben az állítva, hogy az anyag gyógyítja a rákot, majd hogy féken tartja, végül, hogy megelőzi – ekkor nevezte el B-17 vitaminnak. Az 1980-ban – lényegében a marketing okozta társadalmi nyomásra – elvégzett újabb vizsgálat során 178 jó állapotú, daganatos beteget kezeltek a szerrel. A kezelés után 21 napon belül a betegek 54%-ánál állapították meg a betegség súlyosbodását, 7 hónap után pedig az összes páciensnél. 5 hónap múlva a betegek 50%-a halott volt, 8 hónap után a betegeknek a 15%-a volt már csak életben.

800px-Bearded_man,_Hunza_Valley.jpg

A képen egy hunza, más néven burusó férfi. Az elzárt völgyek között élő népcsoporttal sokat példálóznak az amigdalint reklámozók, mondván, a sok barackmagot és mandulát fogyasztó emberek rendszeresen eléltek 120 évig is. Ma már tudjuk, hogy ez lényegében mese. - Woudloper, Creative Commons

A sok súlyos kudarc ellenére az amigdalin/laetrile ma is reneszánszát éli. Elég csak rákeresni az interneten, valamiért különösen Mexikóban népszerű – ahol a szabályozás nagyon is megengedő –, a világháló tudorai szerint olyan is jön a legjobb minőségű cucc. De aki nem sajnálja a pénzt – értsd: eléggé kétségbe van esve –, az Magyarországon is könnyedén beszerezheti, akár hazai webshopokban is kapható komoly tízezrekért. Mikor nézegettem az ezzel kapcsolatos hazai internetes népköltészetet, akkor találtam ezt a fórumbejegyzést: „7 éves kisfiamnak kiújult a daganata. Az orvosok lemondtak róla. Megrendeltem a B17-et, de 15-20 napot nem tudunk várni. Amíg megérkezik a gyógyszer, megvennék valakitől egy doboz krémet, hogy mihamarabb elkezdhessük a terápiát. Nagyon megköszönöm, mert életbevágó.”

Azt hiszem, nem kell további kommentár, hogy megértsük, milyen mélységei is vannak a kuruzslásból eredő tisztességtelenségnek – és azt is, hogy akiken élősködik, azok gyakran a legkétségbeesettebb s ezért a legkiszolgáltatottabb emberek. Ennek fényében mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, mennyire túlzás a bevezetőben említett fiatalember 30 éves börtönbüntetése…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr646745071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása