HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A testépítés doppingszerei - az anabolikus szteroidok

2015.08.13. 15:38 EgészségTrend

A gyakorlatban a legtöbb testépítő használ valamilyen táplálékkiegészítőt, hogy így segítse izmai növekedését. Nincs ebben semmi különös: a legtöbb versenysport esetében egész tudományos műhelyek dolgoznak annak kiderítésén, milyen anyagok segítik a legjobban a versenyzők felkészülését. Mindez nem feltétlenül jelent doppingolást – habár valószínűleg nehéz meghúzni a természetes és a mesterséges „formába hozás” között húzódó határokat.

A ma már minden olimpiai sportág doppinglistáján megtalálható anabolikus szteroidok talán a legismertebb doppingszernek számítanak a laikus közvélemény szemében. Az anabolikus – azaz: felépítő – szteroidok olyan, az emberi testben természetesen is megtalálható hormonok, amelyek fokozzák a fehérje szintézisét, ezzel gyakorlatilag növelik az izmok mennyiségét. Minden anabolikus szteroid alapja a tesztoszteron, vagyis az a férfiakra jellemző hormon, amely az ún. másodlagos nemi jellegek (mély hang, testszőrzet, férfias szexuális viselkedés és agresszió) kialakulásáért is felel.

Természetesen az izomtömegnövelő hatás az, ami miatt testépítők milliói használják az anabolikus szteroidokat a mai napig is. A versenysportokban ugyan tiltják a felhasználásukat, az edzőtermekben azonban senki sem végez doppingvizsgálatot, sőt az anabolikus szteroidokat legálisan megvásárolhatjuk akár Magyarországon is, ha elmegyünk egy „gyúrós boltba”, vagy rendelünk egy webshopból.

Egy testépítő a kívánt hatás – vagyis az óriási izmok – elérése érdekében akár a terápiás adag sokszorosát is beveheti hosszú időn át, s ennek bizony nem kívánt következményei szoktak lenni. Hormonális értelemben férfiasodás alakul ki. Férfiaknál ez fokozott szőrösödést, a pénisz fokozott növekedését, hangmélyülést, illetve fokozott erőszakosságot jelent, miközben a here működési zavara alakul ki a túlzott tesztoszteronbevitel miatt – ez utóbbi akár impotenciához, magtalansághoz is vezethet. Nőknél a fokozott szőrnövekedés mellett férfias testarányok jelennek meg a csikló növekedése mellett – hasonló, de orvosilag ellenőrzött változáson esnek át a nemváltáson átesett transzszexuálisok is.

Az anabolikus szteroidok hosszú távú szedése azonban elnőiesedéshez vezet: a mellek megnőnek, mindenhol zsírok rakódnak le, az izmok puhábbá válnak. Ez az „NDK-sportoló szindróma”. (Kelet-Németországban a nyolcvanas években államilag támogatták a versenyzők doppingját, s az anabolikus szteroidok a leggyakrabban használt szerek voltak.) A kellemetlen hormonális hatások mellett gyakran májkárosodás is fellép, amely akár májzsugorodássá, májdaganattá is súlyosbodhat. Emellett szív- és érrendszeri, valamint immunrendszeri problémákhoz is vezethet az anabolikus szteroidok túlzott, hosszú távú használata.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr657703810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása