HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A laktózérzékenység kezelése

2016.10.13. 12:10 EgészségTrend

Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezetünk legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a kálcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg.

A legtöbb tejcukor érzékeny nem tolerálja a tejet, számukra megoldás jelenthetnek a tejcukormentes termékek, vagy növényi tejek fogyasztása, utóbbiból érdemes mindig kálciummal dúsított változatot levenni a boltok polcairól.

Fontos: Tejcukormentes kifejezést akkor lehet egy termékre ráírni, ha 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 gramm tejcukor található!

A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefír – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20-40 %-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat. Túró szintén fogyasztható a legtöbb esetben, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukor tartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatóak.

shutterstock_153801722.jpg

Amint valaki megtudja, hogy laktózérzékeny, felvetődhet benne a gondolat, hogy a vajat illetve a margarint ki kell-e iktatni az étrendjéből. A dietetikus szerint Egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont több fajta, teljesen tejcukormentes készítményeket is lehet találni, így a kenőzsiradékokról sem szükséges lemondani.

Tipp: Kapható csepp vagy kapszula formában laktáz enzim, mely lehetővé teszi, hogy bármikor megehessünk egy tejes fagylaltot a kínzó tünetek megjelenés nélkül!

Vigyázzon a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel

Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a hívogató péksüteményekben is előfordulhat laktóz -mind a töltelékekben, mind a tésztájukban – így aki fogyasztásuk után a már említett tüneteket tapasztalja, inkább iktassa ki az étrendjéből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a leves/szószos porokkal is, sőt, jelentős része a gyógyszereknek hordozó anyagént laktózt tartalmaz, így mielőtt megvásárolná őket, tájékozódjon, tartalmaznak-e tejcukrot!

Forrás: http://napidoktor.hu/allergia/laktozerzekenyseg-es-tejfogyasztas/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr8011843107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása