HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Mit együnk vashiány esetén?

2017.05.24. 15:38 EgészségTrend

Legtöbbször a rossz táplálkozás következményeként jelentkezik vashiány. Fő oka a B2-, B6-, B12-, C-vitamin hiánya, illetve az ásványianyag-hiány, de jelentős szereppel bír a pantoténsav és a folsav elégtelen mennyisége is. A felsoroltakon belül a B12-vitamin hiánya a legfontosabb, ami az igazi vegetáriánusok körében igen gyakori.

Érdemes elkerülni

Ügyelni kell arra, hogy étrendünkben kerüljük a finomlisztet, a finomított élelmiszereket, a zsíros ételeket, a túl sok zsírt – ideértve a főzőmargarint is. Ne fogyasszunk tartósítószerrel készült ételeket és italokat.

Ajánlatos fehérjefogyasztásunkat is határok között tartani, ami azt jelenti, hogy átlagosan a napi mennyiség ne legyen több, mint amit testsúlyunk megkíván. Ez pl. egy 70 kg-os embernek 7 dkg fehérje, de a fejlődő szervezet számára természetesen lényegesen több is lehet.

Teafélék fogyasztásakor kerüljük a mesterséges aromával ízesített teákat és a fogpasztát. Készítsünk magunknak gyógyteát csalánból, tegyünk bele egy kis borsmentát vagy fodormentát, kamillát, apróbojtorjánt, gyermekláncfüvet és egy csipetnyi fodros sóskát, valamint tyúkhúrt. Cukorfélének melaszos barna cukrot fogyasszunk.

shutterstock_138219293vvvvv.jpg

Hasznos fogyasztani

Vashiányban ajánlatos a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztása: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz.

Meg is szüntethető a vashiány a következő élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztásával: mák (különböző elkészítési módokban), petrezselyemzöld, paraj, mangold, sóska, kaporzöld, zellerzöld, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vörös káposzta, káposzta, savanyú káposzta, zabpehely, hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója), kukorica.

Kedvező hatású a nyers gyümölcsök sorában a fentieken kívül a málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a fekete és piros ribiszke, egres és cseresznye

Olajos magvak közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát.

A kultúrázott tejtermékekből ajánlatos az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej és a juhsajtok fogyasztása, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is.

Sűrűn fogyasszunk a halfélékből lazacot, tőkehalat, heringet az életfontosságú zsírsavak miatt.

Előnyös a bárány, nyúl, liba és kacsa húsa, valamint a belsőségek, különösen a marhamáj, -szív és -tüdő, de valamennyi májféle és májkészítmény is.

Forrás:

http://www.vital.hu/themes/health/vashiany1.htm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr6712551985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása