HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Ismeretlen részre bukkantak a koponyánkban

2018.08.10. 14:52 EgészségTrend

Eddig ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel a koponyában, melyen az immunsejtek közlekednek, hogy meggátolják az agyszövetek károsodását.

egtr_ism.jpg

Amerikai idegtudósok felfedeztek egy mikroszkopikus csatornahálózatot, melyen keresztül a szervezetet védő fehérvérsejtek a koponyában található csontvelőüregek és az agyhártya külső rétege között közlekedhetnek. Ezek a sejtek gyulladások esetén aktivizálódnak, hogy meggátolják az agyban a szöveti károsodást.

Rövidebb úton érkeznek az immunsejtek az agyba

A felfedezés a kutatókat is meglepte, korábban ugyanis úgy tudták, hogy az agy védelmét is ellátó fehérvérsejtek a végtagok csontvelőjének szivacsos állományában termelődnek, és hosszú úton, a keringő vérrel együtt jutnak el az agyhoz. Most azonban kiderült, hogy ezt a rövidítést kihasználva sokkal gyorsabban el tudnak jutni a gyulladt szövetekhez. Francesca Bosetti, a Neurolológiai Rendellenességek és Stroke Nemzeti Intézetének munkatársa szerint az agyi szövetek gyulladásának komoly szerepe van többféle neurológia rendellenességben. Az újonnan felfedezett csatornák ezért szó szerint új utat nyithatnak számos kutatás előtt.

A kutatók már több kísérletben is vizsgálták ezeknek a csatornáknak a szerepét. Az egyik során fluoreszkáló fehérvérsejteket juttattak be egerek síp- és koponyacsontjába, majd gyulladást idéztek elő az állatok agyszövetében. Különböző képalkotó eljárásokkal végigkövették a fehérvérsejtek útját a sérült területekhez. Mint kiderült, az immunsejtek jóval nagyobb arányban érkeztek a koponya, mint a sípcsont felől.

A kísérletet a szívszövettel is megismételték, ahol nagyjából hasonló reakciót tapasztaltak a síp- és a koponyacsontban lévő fehérvérsejtek részéről is. Úgy tűnik tehát, hogy az agyszövetekben keletkező gyulladásra a szervezet más módon reagál, mint a test többi részén kialakulóra.

A mikroszkopikus méretű csatornák állatokban és emberekben is megtalálhatóak, már egy sebészeti úton eltávolított koponyadarabban is azonosították. Működésük kiismeréséhez a szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség, annyi viszont már biztos, hogy fontos szerepük van az agy egészségének megőrzésében.

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/ismeretlen_reszre_bukkantak_a_koponyankban/20180830104436

Szólj hozzá!

Címkék: orvos innováció orvostudomány felfedezés immunsejt

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr2314240227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása