HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A gyerekek elhízása - I.

2015.04.14. 16:22 EgészségTrend

A csecsemők és a kisgyerekek általában kitűnően érzékelik saját éhségüket és telítettségüket, ezért evésük mértékét és gyakoriságát is jól szabályozzák – akárcsak a vadon élő állatok, amelyek a lehető legritkább esetben híznak el. Ennek ellenére a gyerekelhízás a világ számos országában egyre súlyosbodó problémává növi ki magát. Az ilyen gondokban „élen járó” Egyesült Államokban például a 18 év alattiak 20%-a számít elhízottnak. Mindez azon ritka jelenségek közé tartozik, amelyekben a magyarok teljes mell-, akarom mondani: csípőszélességgel követik Amerikát. A sok szakértő által „az Európai Unió legegészségtelenebb országának”tartott Magyarországon ugyanis nagyon hasonló a helyzet az amerikaihoz: 2010-es felmérések szerint minden negyedik lány (25%) és minden ötödik fiú (20%) túlsúlyos vagy elhízott volt a hétévesek körében,s ez a szám azóta is emelkedni látszik.

Habár a gyerekek esetében ritkábban szokott közvetlen betegséghez vezetni az elhízás, a statisztika és a józan is ész is arra utal, hogy kövér gyerekből nagy valószínűséggel lesz kövér felnőtt, aki már fokozottan ki van téve a betegségek garmadának, valamint az életminőség csökkenésének. Mindennek főképp a rögzült viselkedési mintázatok – a mozgás hanyagolása, a túlevés megszokása – a legfontosabb okai.

Azt gondolnánk, hogy a járványszerű elhízásnak van valami egyértelmű és általános magyarázata, a kutatók azonban számos különböző okra vezetik vissza a szomorú jelenséget.

Az egyik leggyakoribb jelenség, hogy a szülő azt mondja: mindent meg kell enni, ami a tányéron van. A gyerek igyekszik megfelelni a szülő elvárásainak, ezért mindezt elfogyaszt, amit csak kell, hogy anyát, apát boldoggá tegye, miközben elnyomja azt a testi érzetét, hogy már telinek érzi a gyomrát. Ily módon a tudat fölülírja az ösztönös viselkedési mintázatot, és onnantól fogva a túlevés válik az alapmintázattá. Mivel a gyerek szinte mindenben igyekszik utánozni a szüleit, hasonlóan hatnak rá a szülők étkezési szokásai is. Ha apa és anya láthatólag zabál, akkor a gyerek is falásra vetemedhet – hiszen a számár legfontosabb személyek is így csinálják. Ha anya és apa kövér, akkor természetes a gyerek számára, hogy ő is meghízhat – hiszen róluk vesz példát.

Ha az elvárt jó viselkedést a szülők étellel jutalmazzák, akkor az ételnek kiemelt szerepe lesz a gyerek életében, és minden alkalommal elvárja, mikor úgy érzi, megérdemli – pedig az alapmintázatunk szerint nem jutalomként kapjuk az ételt, hanem mert éhesek vagyunk. Nagyon is gyakori, hogy ezért az evés olyan cselekvéssé válik, amely segíti a negatív érzelmi állapotok (szomorúság, düh, frusztráció) elviselését, illetve kompenzálja ezeket – így a tudat úgy kondicionálódik, hogy az ételt boldogító tényezőnek látja.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr817364238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.04.14. 16:39:15

olvastam, hogy az a szülő, ami zabáltatja a gyerekét, valójában a gyerek rossz nevelése fölötti szégyenérzetét kompenzálja.

lényegében a gyerekeiket agyon zabáltató szülők szar szülők.

EgészségTrend 2015.04.21. 09:04:15

Hát, sajnos, nagyon nehéz jó szülőnek lenni. Engem pl. a szintén kövér nagymamám állandóan tömni akart, de sokat éhezett szegény, főként a második világháborúban, és gyakran csak így tudta kifejezni a szeretetét...
süti beállítások módosítása