HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Mi a vérnyomás?

2012.07.13. 10:45 egeszsegtrend

Nyáron, kánikulában még több szó esik a vérnyomásról, a vérnyomás ingadozása által okozott betegségekről, ám hogy mi is tulajdonképpen a vérnyomás, azt a legtöbb ember aligha tudná szabatosan elmagyarázni.

Pedig a vérnyomás-ingadozás okozta betegségeket már évezredek óta ismeri az emberiség. Az agyi érkatasztrófát, mai divatos nevén a stroke-ot először a modern orvostudomány atyja, Hippokratész írta le az i. e. 4. században: „A szokatlan zsibbadás és érzéketlenség rohamai [a jobb karban] a közelgő apopleksziát jelzik.” (Az apoplekszia görög szó, jelentése: erőszakos ütés – magyarul ezt a jelenséget a szélütés, gutaütés kifejezések fejezik ki.) Kétezer évnek kellett azonban eltelnie, amíg megértették, mi a kapcsolat e zsibbadás és a vérkeringés, vérnyomás között.

A vér már az ősidők óta magát az életet jelentette az emberiség számára. A véráldozat például az egész ókori civilizációt jellemezte, Ábrahámtól és Izsáktól kezdve egészen a görög és római ceremóniákig. Az Ószövetség részletesen ismerteti, hogyan kell az állat húsától elválasztani a vért, hogy kóser ételét kapjunk. A keresztény szertartások során a bor válik Jézus vérévé. Mégsem tudta senki, mi a pontos szerepe és hogyan viselkedik a testben ez az éltető folyadék. 

Egészen 1841-ig kellett várnia az emberiségnek, hogy egy francia orvos, Jean Louis Poiseulle feltalálja az első modern vérnyomásmérőt. Mai szemmel szörnyen komplikált módszert választott: egy csövecskét vezetett az artériába, amelyet előzőleg higannyal, illetve a vért a higanytól elválasztó folyadékkal töltött meg. A vér nyomást gyakorolt a higanyoszlopra, és ez jelezte a vérnyomás értékét.

A mai napig a higanyoszlop nyomásához hasonlítjuk a vérnyomás értékeit. Ha valakinek például 120-as a vérnyomása, az azt jelenti, hogy az megfelel egy 120 milliméter magas higanyoszlop nyomásának. A két érték – például 120/80 – kétféle vérnyomást jelöl: a magasabbik érték azt, amikor a szív éppen önmagából pumpálja a vért a testbe, az alacsonyabbik azt, amikor a szív összehúzódva visszaszívja magába a vért.

Szerencsére ma már nem kell így vérnyomást mérnünk. Számos pontos, gyors és kényelmes szerkezet kapható már, amellyel bárki meg tudja mérni akár a saját vérnyomását is.

A jövő héten a vérnyomás és a hőmérséklet összefüggéseivel folytatom a blogot. Jó egészséget!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr184651392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása