HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Mi a kullancs?

2012.08.24. 14:21 EgészségTrend

Állítólag vasárnap véget ér a kánikula, és kellemes, meleg késő nyár–kora ősz köszönt ránk. Az én értelmezésemben: kezdődik a kirándulóidő. Az erdei kullancsok olvasatában: jönnek a finom falatok – hiszen a szeptember a kullancsok egyik legaktívabb időszaka.

A legtöbben annyit tudnak a kullancsról, hogy olyan apró kis bogárka, amely veszélyes kórokozókat hordoz magában, ezért jobb, ha óvakodunk tőlük. Azonban az előző mondatomban több a tárgyi tévedés, mint az igazság.

A kullancs a pókfélékhez tartozik (tehát cseppet sem bogár), összesen nyolc lába van (a lárvájának még gyakran csak hat). A kullancs gyűjtőfogalom: számos faj tartozik ebbe a rendszertani csoportba, és egyáltalán nem mindegyik szereti az embervért. A kertünk „susnyás” részében például kétfajta kullancs is lakik, tavasszal és ősszel nem túlzás, hogy marékszámra szedegetjük ki őket  a macskáinkból – szerencsére ránk, emberekre nem kíváncsiak, a macskákra pedig gyakorlatilag veszélytelenek (nem úgy a kutyákra!). Csak a Kárpát-medencében mintegy két tucat kullancsfaj él, és sok közülük bizonyos állatfajokra specializálódott. Az Ixodes lividus nevű faj például kizárólag a partifecske fiókáin élősködik, az Ixodes vespertilionis meg a denevéreken.

Az azonban mindegyik faj esetében közös, hogy apró állatkáról van szó, amelyek vagy a lombok közül esnek vagy pedig az aljnövényzetből másznak ránk, s a ruhán, bőrön mászva olyan helyet keresnek, ahol könnyen és alaposan belénk fúrhatják magukat, és ott megcsimpaszkodva addig szívják belőlünk a vért, amíg – pár nap után – jóllakottan le nem pottyannak rólunk. Szerintem már minden kisiskolás kívülről fújja, miféle betegségeket terjeszt: Lyme-kór, agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás… Kevésbé közismert, hogy például a kutyákra igen veszélyes babesiozis nevű betegség kórokozóját is hordozhatják.

A kánikulát – sok más ízeltlábúhoz hasonlóan – nem túlságosan bírják ezek az apró vérszívók, a telet nyilván még kevésbé, a tavasz és az ősz azonban kifejezetten aktívvá teszi őket.

Most tehát többé-kevésbé megismerkedtünk az ellenséggel, a jövő héten pedig már a kullancs okozta betegségekkel foglalkozom. Addig is élvezzük ki az igazi nyár utolsó óráit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr344729650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása