HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Az állatok és az emberi egészség

2013.08.09. 09:14 EgészségTrend

Egyre több kutatás és összehasonlító vizsgálat jut arra a következtetésre, hogy az állatokkal való interakció, illetve maga az állattartás javítja az emberi egészséget és életminőséget. Némelyik ilyen előny meglehetősen nyilvánvaló – pl. aki rendszeresen sétáltatja a kutyáját, az rendszeresen mozog is valamit; a kutyasétáltatók szerteágazóbb közösségi életet élnek stb. –, másokra azonban nem is gondolnánk. Önmagában az állatok megfigyelése – hogyan úszik a hal, mosakszik a macska, játszik a kutya – is kedvező változásokat indít el a szervezetünkben, mivel kutatások szerint már pár perc figyelem után is csökkenni kezd a stresszérzéssel összefüggésbe hozott kortizol hormon szintje bennnünk, míg a szerotonin, a „boldogsághormon” szintje növekedésnek indul.

Állatok – szív- és érrendszer

Több, egymástól független vizsgálat is bizonyítja már, hogy a háziállatokkal való fizikai kapcsolat csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot is. Statisztikák szerint az állattartóknál eleve kisebb a magas vérnyomás betegség kialakulásának az esélye. Egy kutyákkal folytatott kísérlet eredményei szerint főként a szőrös állatok tapintása okoz vérnyomás-, illetve pulzusszámcsökkenést – az állatainkkal folytatott beszélgetés kevésbé.

A statisztikai elemzés még azt is kimutatja, hogy az észak-amerikai állattartók körében alacsonyabb a „káros” LDL-koleszterin, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szintén fontos szerepet betöltő triglicerid szintje, mint a teljes populációban, ugyanakkor ezt sokkal inkább az állattartói életmóddal hozzák összefüggésbe, semmint magukkal az állatokkal. Egy húsz évet átfogó, követetés vizsgálat azt állapította meg, hogy a macskatartók körében 40%-kal kevesebb szívroham alakult ki, mint a kisállatot soha nem birtoklóknál. Egy másik kutatás azt mutatta, hogy a szívrohamot követő egy évet arányaiban jelentősen több kutyatartó élte túl, mint háziállatot nem tartó. Összességében a szív- és érrendszeri betegségek kevésbé sújtják az állattartókat.

Big_and_little_dog_1.jpg

(Fotó: Wikimedia)

A kutatók sem tudják, miért, de a macskatartók körében különösen alacsony az agyi érkatasztrófák – szép magyar szóval: sztrókok – kialakulásának az esélye Egyelőre mindössze spekulációk vannak arra vonatkozóan, mindez mire vezethető vissza. Egyesek úgy vélik, a macskáknak még a többi állathoz képest is erősebb nyugtató hatásuk van, míg mások inkább a macskatartó emberek személyiségében keresik az okokat. 

Állatok – allergia, immunitás

Részben a már az EgészségTRENDen is tárgyalt higiéniaelmélet (http://www.elelmiszerallergia.hu/hirek/1/etelallergia-informaciok/1987/) megállapításai között található annak az oka, hogy az állatok közelségében felnövő gyerekek körében kevesebb allergiás betegség fejlődik ki felnőtt korukra, illetve erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. A főként a kutyára és a macskákra fókuszáló kutatások szerint amikor a gyermek az állat szőrén hordozott csírákkal, baktériumokkal, egyébék kórokozókkal kapcsolatba kerül, azok stimulálják az immunrendszerét, segítik annak fejlődését. Így felnőtt korban akkor sem alakul ki náluk allergiás reakció, amikor nagy mennyiségá allergán anyagok – port, pollent stb. – lélegeznek be. Ily módon olyan betegségek, mint az aszthma, az allergiás arcüreggyulladás vagy az ekcéma kialakulásának az esélye komolyan csökken.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr75470626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása