HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Terápiás állatok

2013.08.16. 13:20 EgészségTrend

Mindenki tudja, hogy a vakvezető kutyák milyen alaposan és mekkora odaadással képesek gázdájukat segíteni. Az elmúlt egy-két évtized során azonban újabb és újabb műfajú problémákban bizonyulnak kiváló segítőtársnak. Kevésbé ismert például, hogy léteznek ún. halló kutyák, akik a hallássértülteket, süketek segítik azzal, hogy bizonyos zajokra, hangokra felhívják a figyelmüket. A mozgássérülteket segítő kutyák főként a tárgyak mozgatásával támogatják gazdáikat, például tudnak enni, inni, gyógyszert hozni, képesek kinyitni az ajtót, fölkapcsolni a villanyt, lehúzni a vécét és így tovább. Sajnos, ezek a segítő kutyák Magyarországon nem terjedtek még el, pedig Észak-Amerikában vagy Nyugat-Európában már külön specializációik léteznek, így például tréningeznek kifejezetten Parkinson-kóros betegeket segítő kutyusokat is.

A segítő állatok egy egészen különleges fajtája az ún. rohamjelző kutyák. Vannak ugyanis olyan betegségek – mint például a cukorbetegség, az epilepszia vagy a magas vérnyomás –, amelyek jellemzően hirtelen állapotromlással járhatnak. Ezek a kutyák ma még nem is teljesen ismert mechanizmusok segítségével megérzik, ha gazdájuk állapota rövidesen rosszabbodni fog, és jelzik ezt – így ő beveheti a rohamot megelőző gyógyszerét. Léteznek allergénanyag-jelző kutyák is, akik az allergiásokat figyelmeztetik a veszélyre.

A Xolo nevű mexikói, lényegében szőrtelen kutya különeges képessége, hogy nagy mennyiségű hőt képes termelni. Egy észak-amerikai szervezet pár éve arra képezi ki ezeket a kutyákat, hogy a fibromyalgiában és más krónikus betegségekben szenvedők fájdalmait enyhítsék, egyes esetekben ugyanis a hő jelentősen csökkenti a fájdalomérzetet. A kis méretű kutya ilyenkor egyszerűen a gazdájának arra a testtájára fekszik, ahol a hőre reagáló fájdalom jelentkezik, és kész a kemikália nélküli csillapítás.

Mexico.Xoloitzcuintle.01.jpg

(Fotó: Hajor - Wikimedia Commons)

Az ún. terápiás állat fogalma már Magyarországon is ismerősebb. Nálunk főként autista gyerekeket „kezelnek” lótartással, lovaglással, de kutyákat is képeznek ilyen feladatra. Számos kutatás irányul az emberi pszichés problémákkal megküzdeni segítő állatok képzésére, a legfontosabb ilyen vizsgálatok a depresszió, a társas kapcsolati problémák, a figyelemhiányos/hiperaktivitás-zavar, a sztrók (agyi érkatasztrófa) utáni rehabilitáció, illetve bizonyos súlyos betegségek – rák, AIDS – lelki átvészelésének a témakörére fókuszálnak.

Nagyon sokban segítenek tehát rajtunk az állatok – mindez azonban felelősséget is ró ránk: nekünk is jól kell tartanunk őket. A házi kedvencek egészségéről legközelebb szólok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr565470634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása