HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A gyógyszeres gyógyítás a kőkorban és a kora ókorban

2013.09.20. 17:02 EgészségTrend

A kutatók általában egyetértenek abban, hogy az ősemberek életmódját az ún. természeti népek vizsgálatával is megismerhetjük. Ma már igen ritka az olyan népcsoport, amely a civilizációval nem került kapcsolatba (sőt egyesek szerint ilyesmi már nem is létezik), de pár évtizeddel ezelőtt még mindenképp létezett ez a jelenség, főként az Amazonas vidékén, Ausztrália belső területein, illetve Pápua Új-Guineában. Dél-amerikai és ausztrál törzsek vizsgálata azt igazolta, hogy számos gyógyhatású növényt ismerhettek már a kőkorban is (cinchona, eukaliptusz, sarsaparilla, dohány, akácia, copaiba, guajak, jalap és a podofilin). Mindamellett nyilvánvalónak látszik az is, hogy a kora ókor ázsiai, illetve amerikai civilizáció már kész tudással rendelkeztek szám, pszichoaktív szer felhasználásáról is a gyógyítás során – így ismerték ópium- és kannabiszszármazékokat, valamint kokalevelet is (a kokainfinomítás már újkori jelenség).

A kendert (Cannabis sativa/indica) Kínában már 6000 évvel ezelőtt jól ismerték, i. e. 2700-ból pedig már pontos, írásos leírásokat is találunk különféle gyógyhatásairól is. Használták fájdalmcsillapítóként köszvény és reuma esetén, valamint görcsoldóként menstruációs fájdalmakkor. Ugyanezen hatásmechanizmusa miatt használják manapság a cannabist Nyugat-Európában, illetve Észak-Amerikában a kemoterápia negatív mellékhatásainak ellensúlyozására. Érdekes módon alkalmasnak találták a B1 vitamin hiányának enyhítésére, illetve értelmi fogyatékosság gyógyítására is.

A mintegy 5300 évvel ezelőtt élt „Jégember”, vagyis az tiroli Alpokban a Similaun-gleccser jegében konzerválódott Ötzi részletes tudományos vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a jégkorszak embere már igen fejlett gyógyszerészeti tudással rendelkezhetett. A holimajai között megtalált tüskegomba (Polyporus umbellatus) manapság már ritka, sokoldalú hatásokkal bíró gyógygomba. Antibiotikus és gyulladásgátló hatású, immunstimuláns, egyben daganatellenes és májképző tulajdonságokkal is rendelkezik – vagyis Ötzi egy kisebbfajta házipatikát vitt magával pár szem gomba formájában.

Polyporus_umbellatus.jpg

(Tüskegomba - fotó: Dr. Németh László, Wikimedia Commons)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr905524920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása