HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A kínai gyógyítás alapjai

2013.10.26. 17:01 EgészségTrend

Az ókor folyamán minden fontosabb civilizáció hozzátett valamit az orvostudomány fejlődéséhez. A 21. századból visszanézve hajlamosak vagyunk úgy látni, hogy ezek a tudások ráépültek egymásra, és ez az építkezés egyet jelent az orvostudomány fejlődésével. Tipikus európai vagy – tágabban fogalmazva – nyugati tévedés lenne ez a feltételezés. Szeretjük ugyanis elfelejteni, hogy jelen világunknak minimum a fele egészen másképp gondolkodik a gyógyítás alapkérdéseiről, mint ahogyan az Budapesten, Houstonban vagy épp Canberrában szokás – és amíg valaki elő nem áll a „mindent gyógyító elixír” receptjével, addig nehéz bebizonyítani, melyik tudás- és/vagy hitrendszernek van nagyobb igaza.

Miközben Hippokratész lefektette a modern, nyugati orvostudomány néhány alapvetését, aközben Kínában már javában virágzott az a gyógyítási rendszer, amely a mai napig meghatározza a ma a világban élő mintegy 1,4 milliárd kínai hozzáállását az orvosláshoz. Természetesen – a globalizáció pozitív jelenségeként – ez egymás alternatíváiként létező gyógyítási módszerek hatnak is egymásra, keverednek is egymással.

A kínai orvoslás számos, egymással akár rivális elméleten alapszik, amelyek közül nálunk is közismert a Jin-Jang (az egymást kiegészítő erők) teóriája vagy test meridiánjainak (csatornáinak) az elmélete, amelyen az akupunktúra gyakorlata alapul. Érthető hát, ha a kínai orvoslásnak csak egy szeletét jelenti a gyógyszeres gyógyítás, amelynek első részletes leírása az i. sz. 1. századból származik, és amelyet ma belgyógyászati műként aposztrofálnánk. Több mint százezer gyógyszer receptjét jegyezték fel a kínai történelem során, amelyek közül ma mintegy 13 000-félét használnak. E gyógyszerek – a legtöbb esetben főzetek – talán legfurcsább tulajdonsága, hogy nemcsak gyógynövényeket, illetve ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem néha állati, sőt emberi eredetű anyagokat is (hihetetlen változatosságban a csontoktól a korpán át a fülzsírig).

Meglepő módon meglehetősen kevés olyan kutatás áll a rendelkezésünkre, amely a hagyományos kínai gyógyítás módszereit a nyugati tudomány által is elfogadott módon vizsgálta volna. Ilyen ritkaságnak számít, hogy az akupunktúra hatásmechanizmusát a 2. világháború óta eltelt évtizedekben viszonylag részletesen leírták, innen tudjuk, milyen fizikai és kémiai változások állnak mögötte. Más elméletekkel azonban nyugati módon továbbra sem tudunk mit kezdeni – ilyen például a világot és az emberi testet öt elem (tűzvízföldfémfa) keveredéseként elképzelő teória.

Ami a gyógyszeres gyógyítást illeti, még kevesebb ilyen vizsgálatot végeztek. Ezek közé tartozik egy 2007-es, nagy-britannai kutatás, amely azt állapította meg, hogy a kínai gyógyszerek szignifkánsan hatékonyabbnak bizonyultak a komoly menstruációs fájdalmak kezelésekor, mint a nyugaton bevett nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek az esetek 20–25%-ában hatástalanok.

Nemsokára folytatódik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr855597601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása