HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A táncterápia születése

2014.06.30. 18:07 EgészségTrend

A mozgás- és táncterápia szerintem alig ismert jelenség Magyarországon. Pedig sok olyan ember veszi (vehetné) hasznát, akiken a „hagyományos”, alapvetően beszélgetésen alapuló pszichoterápiák nem tudtak segíteni. Kevesen tudják azt is, hogy a táncterápia világszerte tudományosan elismert pszichoterápiás módszer.

A táncot az emberiség már évezredek óta használja gyógyító, önismereti, illetve „lélekfelszabadító” célokra, nem véletlen, hogy számos vallásos és spirituális szertartásnak a mai napig része a tánc. Ahhoz azonban, hogy a tánc a nyugati tudomány által is elismert terápiás módszerré váljék, arra is szükség volt, hogy a 19. és a 20. század folyamán egy új „táncfilozófia” szülessék, vagyis egy olyan új szemlélet is elterjedjen, amely a táncot nem egyszerűen előadóművészetnek tekinti, hanem egy olyan jelenségnek, amelyben a test és a tudat kölcsönösen hatnak egymásra  – vagyis nemcsak a tudat hoz létre mozgást, hanem a mozgás is módosít a tudat állapotain. Ennek a táncelméletnek a megalapozásában egykori honfitársunk, a hazánkban kevéssé ismert Lábán Rudolf (1879–1958) is részt vett – az ő táncleíró rendszerét a mai napig használják a modern tánc mozdulataink a feljegyzésére.

Bundesarchiv_Bild_102-08707,_Berlin,_Tanzschule_Laban.jpg

Lábán Rudolf berlini tánciskolája, 1929 - Deutsches Bundesarchiv, Wikimedia Commons

Ennek az új szemléletnek vagy filozófiának a megszületése egyben a tánc újfajta meghatározását is magával hozta. Míg a nyugati, akadémikus hozzáállásban valaha csak a kötött mozgásformák – például a csárdás vagy a keringő – számítottak táncnak, addig ma már minden olyan mozgás számot tarthat a tánc elnevezésre, amelyet önkifejező céllal hozunk létre. Az egyik legérdekesebb kérdés e téren az egészen kicsi gyerekek mozgása, hiszen az ő esetükben az önkifejezés még nem válik el élesen más funkcióktól. Számos mentális zavar épp a kisgyerekkori traumák eredménye – s talán már fel is sejlik az olvasóban a táncterápiák óriási jelentősége az ilyen típusú betegségek kezelése terén.

Körülbelül az 1940-es évektől beszélhetünk táncterápiáról. Marian Chace, aki eredetileg táncos és koreográfus volt, ekkoriban nyitotta meg moderntánc-iskoláját Washingtonban. Fokozatosan ébredt tudatára annak, ahogyan a tánc és a mozgás hatást gyakorol a tanítványaira, majd 1942-től kezdett együtt dolgozni a helyi kórház pszichiátereivel. Habár jelentős eredményeket könyvelhettek el, valódi, elfogadott terápiás módszerré mégis csak a hetvenes évektől vált a tánc- és mozgásterápia, míg Magyarországon inkább csak a rendszerváltást követően kezdett terjedni.

Tulajdonképpen a táncterápia elvi alapjait mindannyian ismerjük: mozgásunk, testünk tükrözi személyiségünket és lelkiállapotunkat. Amikor kezet fogunk valakivel, és olyan, mintha egy halat érintenénk; amikor valaki úgy mozgatja a száját beszéd közben, mintha szájzára lenne; amikor valaki még az utcán is úgy sétál, hogy összefonja a karjait maga előtt – ezek olyan jelzések, amelyeket mind értelmezünk (bár lehet, hogy csak tudattalanul), és mindenféle tudományos megokolás nélkül is tudni szoktuk, hogy miféle jelentőségük van.

Az 50–60–70-es évek táncterápiás kísérletezése ezeken túl azt is bebizonyította, hogy a mozgásban bekövetkező változás a tudat összes funkciójára kihathat – vagyis a test nemcsak tükrözi a tudatállapotokat, hanem alakítja is azokat. Így például a különféle mozgás-improvizációk olyan tudati kísérleteknek foghatók fel, amelyekben a páciens azzal kísérletezik, „milyen más módokon tudna élni. Mivel személyiségünk magja még a beszéd kialakulása előtt stabilizálódik, azokat a korai kapcsolódási mintákat, amelyek ekkor alakultak ki, mintegy „felül lehet írni”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr646458111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása