HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Gyógyítás és kóklerség - I.

2014.09.09. 11:03 EgészségTrend

Mióta elkezdtem ezt a blogot és Facebook-oldalt, azóta kerülgetem ezt a témát, ám mára beláttam, hogy ez lassan lehetetlen lesz. Mivel sokat beszélünk a gyógyítás, gyógyulás új módszereiről, illetve sok szó esik arról  is, hogyan integrálhatók más tudományok felfedezései, illetve a régi, hagyományos gyógyítás módszerei a mai orvostudományba, lehetetlen, hogy az ember ne fusson bele abba a kérdésbe, milyen vonzatai vannak az egészségről, valamint a gyógyításról való beszédnek az erkölcs és a jog terén. Egyszerűen belátható, hogy magának az orvostudománynak is gyakran „ki kell mozdulnia a saját komfortzónájából” ahhoz, hogy fejlődni tudjon – mindez pedig rendszeresen azt eredményezi, hogy ellenőriz(het)etlen módszerekkel, az általánosságok szintjén igaznak tűnő, a konkrétumok szintjén azonban megfoghatatlan állításokkal szembesülünk.

Egyébként is az egészség trendjének az időszakát éljük a viszonylagos jólétet élvező Nyugaton (ahová egy kicsit mi is tartozunk), mindennek számos előnyével és hátrányával. Az emberek nemcsak Magyarországon szeretnek hosszasan beszélgetni arról, mi tesz jót és mi tesz rosszat az egészségüknek – s azt nehéz lenne letagadni, hogy az egyes ember az, aki a legszorosabb módon tudja megfigyelni teste és tudata működését. Minél gazdagabb országot veszünk alapul, arányaiban is annál többet költ az átlagember az egészségére, még akkor is, ha amúgy az egészségügyért a járulékokon túl nem kell fizetnie (Nyugat- és Észak-Európa legtöbb országában ez a helyzet) – táplálékkiegészítőkért, masszázsért, manuálterápiáért (csontkovácsért), akupunktúráért, életmód-tanácsadásért, pszichoterápiáért, jógáért, Pilatesért, de akár varázslásért, kuruzslásért, kézrátételért is hajlandóak vagyunk adott esetben komoly összegeket kicsengetni.

A gazdaságilag fejlett országokban egészségiparának a virágzása pozitív és negatív aspektusokat egyaránt tartogat számunkra. Ha a hivatalos egészségügy szolgáltatásait vesszük igénybe Magyarországon, akkor maximum a körülményekre lehet panaszunk, de a kezelésben részt vevő szakemberek kompetenciájában nem kell kételkednünk (habár pl. állatgyógyszertárban már találkoztam rémisztő tudáshiánnyal – az eladó mindenképp kutyáknak való probiotikumot akart a macskáimra sózni).

Minden más esetben azonban a józan eszünkre kell hagyatkoznunk. És ez elég?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr466705645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása