HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A spirituális koplalás történetei - II. Zsidóság, kereszténység

2015.06.02. 19:38 EgészségTrend

A spirituális célú koplalás nemcsak az indiai és egyéb, távol-keleti kultúrákban ismert jelenség – része ez a Közel-Keleten született történeti vallásoknak is. Habár a modern izraelita egyházak már nem tartják elfogadhatónak ezt a viselkedésformát („az Isten azért teremtette a világot, hogy élvezzük”), évezredekkel ezelőtt mégsem volt ritka jelenség. A mai kutatások szerint a sivatagban töltött évtizedek során született meg az a böjtölési gyakorlat, amelyet aztán a proféták és tanítványaik vitték tökélyre. Az étkezést visszautasító vagy annak mértékét szélsőségesen lecsökkentő szent emberek példája aztán még sokáig visszatért a zsidóság történetében. A híres holt-tengeri tekercsekben is emlegetett esszénus szekta (kb. ie. 2—i. sz. 1. század) tagjai például ismertek voltak aszketikus életmódjukról, amelybe a nem evés is beletartozott.

Számos történész szerint maga Jézus és Keresztelő Szent János is esszénus volt – de legalábbis szoros kapcsolatban állt a később holt-tengeri szektaként elhíresült zsidó csoporttal. Akárhogyan is volt, tény, hogy a kereszténységet már a kezdetektől áthatotta a főként bűnbánati célokra használt böjtölés gyakorlata. Az evangéliumok és egyéb fennmaradt iratok szerint Jézus, Keresztelő Szent János, az apostolok egyaránt szándékosan éheztek rövidebb-hosszabb ideig. A korai kereszténység számos aszkéta szentje élt a sivatagban remeteként, s számos fogadalmukhoz az is hozzátartozott, hogy a kelleténél kevesebb ételt vettek magukhoz.

Az i. sz. 4. században élt pontusi Evagrius, egy magas műveltséggel rendelkező kolostori tanár az elsők között írt a böjtölés elméleti hátteréről. Az ortodox kereszténységben a mai napig tisztelt szerző szerint a böjtölést is magában foglaló aszkézis az út, amelyen elérhető az apátia (apatheia), vagyis az a nyugodt tudati állapot, amely a szeretet és a tudás előszobája. Evagriusnak a szerzetesek fejlődését szolgáló könyve szerint az igaz keresztény sem értheti az írások jelentését, ha nem él annak megfelelően – pl. nem követi Jézus és az apostolok szegénységet és szerénységet sugárzó életmódját.

st_catherine_san_domenico.jpg

A fotón Andrea Vanni 14. századi freskója: Sienai Szent Katalin - Hazhk, Wikipedia

Az éhezéssel járó szenvedés elviselése a kereszténység bűnbánó karakteréhez nagyon is illeszkedik, így az elmúlt két évezred folyamán nagyon sok híres és közrendű hívő fordult ehhez a módszerhez, ha közelebb akart kerülni Istenhez. Mindez akár olyan extrém példákban is jelentkezett, mint a 14. században élt sienai Szent Kataliné, aki az egész élete végigböjtölte, majd utolsó hónapjaiban lényegében teljesen visszautasította az ételt, és így gyakorlatilag éhen halt. (Fontos, persze, hogy figyelembe vegyük: az egykorú beszámolók nem feltétlenül tudtak Katalin állapotáról annak mélységében számot adni, a szent szenvedhetett akár gyomorrákban is, ami megmagyarázná, miért mondta azt, hogy nem TUD enni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr437512152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása