HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A lúdtalp kamasz- és felnőttkorban

2016.03.07. 17:55 EgészségTrend

Kb. 10 éves korig számíthatunk arra, hogy a gyerek „kinövi a lúdtalpát”. Amennyiben nincsenek fájdalmas panaszai (pl. nem fárad el hamar járás közben), ezután sem érdemes lúdtalpbetét vagy ortopéd cipőt felíratni neki, habár ortopéd szakorvosnak természetesen érdemes megmutatni, ám ő nagy valószínűséggel szintén nem fog semmiféle beavatkozást javasolni. A kamaszkori változások – hirtelen növekedés, mellyel az izom- és vázrendszer esetleg nem tud lépést tartani – tovább megterhelést jelenthetnek a lábnak, s ezek végül akár lúdtalpszerű elváltozáshoz is vezethetnek. (Ne feledjük, hogy a lúdtalp elnevezés valójában sokféle lábfejdeformitást takarhat.)

flatfoot.jpg

A problémának gyakran szabad szemmel is jól látható tünetei vannak: nyugalmi állapotban is befelé fordul vagy szokatlan helyzetben áll a boka, mivel bizonyos izomcsoportok megnyúltak, mások pedig összezsugorodtak. Ha ilyet tapasztalunk, akkor is érdemes megmutatni az ortopédorvosnak, ha nincsenek fájdalmas tünetek, mivel csak ő tudja eldönteni, szüksége van-e valamilyen beavatkozásra az állapot okozta újabb betegségek (krónikus gyulladások, ín-, izomsérülések, -szakadások) elkerülése érdekében.

Alapvetően kétféle lúdtalpat különböztetünk meg. Az ún. rigid (szilárd) lúdtalp esetében a belső talpél egyáltalán nem mozog, még akkor sem, ha a beteg lábujjhegyen áll vagy a lábujjait kifelé feszíti. Valamilyen anatómia eltérés áll a betegség hátterében, jellemzően csontok összenövése, összeporcosulása. Néha már csecsemőkorban megjelenik a probléma, néha azonban csak kamaszkorban kezdődik el a betegség. Ezek az elváltozások gyakorlatilag mindig komoly panaszokkal járnak, s kifejezetten megnehezítik a járást.

Az ún. flexibilis (rugalmas) lúdtalpakat egészen addig nem tekintik kezelendőnek, amíg panaszokat nem okoznak (ettől függetlenül néha érdemes megmutatni az orvosnak). A flexibilis lúdtalp esetén járás közben a lábfej harántboltozatai lesüllyednek, lényegében megszűnnek boltozatként viselkedni, lábujjak lefelé vagy felfelé feszítése során azonban a boltozatok megjelennek. A komoly panaszokkal járó, kezeletlen, flexibilis lúdtalp is rigiddé válhat idővel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr268451946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása