HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Lúdtalp – ha csak a műtét segít

2016.03.30. 11:12 EgészségTrend

A rigid (merev) lúdtalpak hátterében valamilyen anatómiai eltérés áll. Pl. összenőttek az előláb csontjai, vagy kórosan, a mozgást akadályozva helyezkednek el. Ahogyan arról már beszéltünk, ezek általában már születéskor kiderülnek, de legkésőbb kamaszkorban előjönnek a problémák. Vannak olyan, eredetileg rugalmas lúdtalpak is , amelyek felnőtt korra merevvé válnak. Ezeket a deformációkat általában mind műtéttel szokták orvosolni.

A különböző műtéti módszerek közös célja, hogy a láb süllyedt és fájdalmas belső boltozatának íveltségét helyreállítsák és a láb terhelésének eredeti nyomáseloszlását próbálják biztosítani. Az orvosok szerint erre a legalkalmasabb a 10 és 13 éves kor közötti időszak, mivel idősebb korban sajnos ezek a műtétek nem mindig hozzák meg a tökéletes eredményt, részben azért mert a láb csontjainak mobilitása már jelentősen csökkent, és sokszor a láb több kis ízületének elmerevítését is el kell végezni. Hagyományosan e műtétek során széttörik a csontösszenövéseket, majd „újra építik” a lábfej csontozatát.

Az elmúlt években vált elterjedtté a komoly panaszokat okozó, gyermekkori, flexibilis lúdtalpasság kezelésének egy új műtéti irányzata. Ennek során az ugrócsont és sarokcsont között található csontcsatornát ingerlik, mely idegvégződésekben gazdag, s képes reflexesen korrigálni a saját, hibás tartását. A műtét során egy speciálisan erre a célra kiképzett csavart vezetnek ebbe a csontcsatornába. A csavar lekerekített sima vége olyan ingert jelent a lábnak, mely a kóros lábtartást megszünteti. A műtét kifejezett előnye, hogy egy nagyon kicsi, akár 1–2 cm-es metszésen keresztül el tudják végezni, s így nem terhelik meg komolyabban a gyerekeket. Optimális esetben a gyerek 2-3 hét alatt megszokja az új helyzetet, és a láb korábbi lapos boltozata és befelé dőlő bokatartás megszűnik, ezzel együtt a fájdalmak is. A behelyezett csavart rendszerint a lábtartás állandóvá válása után, vagyis 1–2 évvel később távolítják el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr98518312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása