HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Allergia, nátha vagy szénanátha?

2016.04.06. 14:13 EgészségTrend

A válasz sokszor nem egyértelmű, de a legalapvetőbb különbség, hogy a nátha az allergiára utaló tünetegyüttes ellenére többnyire megszűnik lázcsillapító, tea és pihenés hatására. Nem keverendő össze a szénanáthával, ami a légúti allergia egyik megjelenési formája, a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás és kísérő tüneteinek összefoglaló, közkeletű neve. Elsősorban a levegőben lebegő virágporok, pollenek, illetve gombaspórák okozzák. Klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetei közül - tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás - legalább kettő, napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető.

Az allergia és a szénanátha jelentkezhet szezonhoz kötve (kora tavasz, nyár, késő nyár, kora ősz), ugyanakkor egész évben is okozhat tüneteket, a szezonalitás nem mérvadó. Ha a panaszok egész évben fennállnak, és gyakran eldugul az orrunk vagy folyik, viszket, akkor a közvetlen környezetünkben, lakásunkban lehet az ok. Allergiára utal, ha tüneteink megszűnnek, vagy enyhülnek más lakásban, szállodákban, utazások, kirándulások alkalmával.

Ha a tüneteket pollenek okozzák, akkor mindig ugyanabban az időben kezdődnek a panaszok és fokozódnak napfényes, szeles időben, kinn a szabadban, a hajnali és esti órákban. Ilyenkor intenzívebb ugyanis a pollenszórás. Ha már szenvedünk a tünetektől, de távolabbi tájakra - hegyekbe vagy tengerpartra - utazva panaszaink megszűnnek, akkor is allergia lehet a tüneteink okozója. Ilyenkor a szokásos környezetünkbe visszatérve panaszaink újra fellángolnak. Allergiára utal továbbá, ha a korábban panaszmentesen fogyasztott ételekre jelentkeznek hirtelen panaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, az egész testen jelentkező kiütések, esetleg fulladás. Ugyanakkor az allergia, még, ha régóta áll fenn és nincs megfelelően kezelve, akkor sem okoz komolyabb fogyást, tartós lázat, romló általános állapotot.

Mi lehet az allergén?

A házban levő, leggyakoribb allergiát kiváltó ok a házi poratka, a penész, a kutya- és macskaszőr vagy egyéb háziállat. Ezek a leggyakrabban előforduló okok, természetesen léteznek mások is, de ezek felderítése nehezebb. Az ételallergia nehezebben azonosítható de jellegzetessége, hogy minden alkalommal, bármilyen kis mennyiségben fogyasztva a szóban forgó ételt, kiváltja a kellemetlen tüneteket. Érdemes megfigyelni, hogy visszatérő és el nem múló bőr-, vagy légúti panaszaink a munkahelyen töltött időben fokozódnak-e, esetleg mérséklődnek-e hétvégén vagy szabadságon? Ha igen, a munkahelyi ártalmak, allergének jöhetnek szóba. A legfontosabb, hogy az allergiát ki kell vizsgáltatni, nem csupán azért, mert a tünetek enyhíthetőek, hanem a maradandó károsodások, az esetleges asztma és egyéb betegségek elkerülése érdekében is.

Forrás: 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/3505/allergia-vagy-natha-a-fo-tunetek

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/szenanatha/397

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr538685772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása