HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Mire jó a „kullancs elleni” védőoltás? És mire nem?

2012.09.18. 08:45 EgészségTrend

Hát, megtörtént, amire már rég lehetett számítani: véget ért a nyár. Az elkerülhetetlen változást minden évben szomorúan veszem tudomásul; mit tegyek, igazi nyári gyerek vagyok… A feleségem bezzeg most van elemében – mint sokan mások, ebben a 20 fok körüli hőmérsékletben érzi magát igazán jól –, egyik kirándulást a másik után szervezi. Sajnos, a kullancsok is ebben az időben érzik a legjobban magukat, érdemes tehát óvatosnak lennünk.

Az óvatossághoz hozzátartozhat a megelőzés is, ami a jelen esetben a védőoltást jelenti. Csak a kullancsenkefalitisz ellen áll rendelkezésre oltóanyag (a Lyme-kór ellen nincs!), mivel ezt vírus terjeszti – mindebből az következik, hogy a kullancsönvizsgálatot nem spórolhatjuk meg soha, ha a természetben jártunk.

A védőoltásokról az utóbbi időben számos legenda és tévhit került be a közbeszédbe. A leggyakoribb ilyen állítás, hogy mivel a védőoltás úgy működik, hogy a legyengített kórokozót az szervezetbe juttatva immunválaszt, azaz természetes védekező reakciót váltanak ki, fennáll a veszélye, hogy az ember így kapja meg az adott fertőző betegséget. – Amikor ilyesmiket hallok, nagyon is megértem az aggodalmaskodókat. A modern, nyugati orvoslás gyakran rombol le valamit az emberi szervezetben mellékesen vagy azért, hogy újjáépíthesse. A gyógyszertájékoztatók rémisztő mellékhatásai, a rák kezelési módjai vagy épp a különféle műtétek megijeszthetik az embert. Ne feledjük azonban, hogy a védőoltások mekkora fordulópontot jelentettek az emberiség történetében: azóta például a gyerekek biztonságban megérhetik a felnőttkort. A modern védőoltások maximum lázat okozhatnak, és komoly betegség gyakorlatilag sosem alakulhat ki tőlük.

A kullancsenkefalitisz elleni védőoltással, sajnos, a múltban valóban akadtak gondok. Ezt a védőoltást utólag, tehát a csípés után adták. Az oltás magas ellenanyagszintű, majd védőoltásokkal még erőteljesebb immunitásúvá tett emberek véréből készült, ám a hatékonyságával és a kockázatmentességével tényleg voltak problémák. Ezt a fajta oltást mára bevonták.

Ma már csak megelőző oltást kaphatunk Magyarországon. Kétféle márkanév alatt forgalmazzák ezeket a szereket, ám mivel ugyanazt tartalmazzák, felcserélhetők egymással. Az oltást a háziorvos írja fel, és ő is adja be. Egy oltás sajnos nem elég, az első után 1–3 hónappal van szükség egy újabb alapoltásra, aztán pedig 9–12 hónap múlva egy emlékeztetőre. A következő emlékeztető oltásra 3 év múlva van szükségünk, aztán pedig 5 évente (60 év felett 3 évente). Általában azt ajánlják, hogy télen, a biztosan kullancsmentes időszakban kezdjük el az oltásokat, de lehetőség van ún. gyorsított oltássorozatra is – erről már az orvossal kell konzultálnunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr214785057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása