HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Leégés kezelése házilag

2013.07.31. 11:09 EgészségTrend

Ebben a jó időben, különösen, ha vízparton vagyunk, sajnos előfordulhat, hogy a napon felejtjük magunkat, és csak aztán jön, ugye, a feketeleves. A leégést mindenképp érdemes kezelni, és ha az interneten keresgélni kezdünk, találunk is számtalan javaslatot ennek a mikéntjére – fontos azonban tudni, hogy ezek legtöbbje inkább csak hűsítő hatással bír, a leégés aktív gyógyításában nem tudnak semmiféle szerepet játszani.

A tejet és a tejtermékeket (tejföl, túró, joghurt) például a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza ilyenkor, pedig ezek a hűsítésen kívül nem képesek egyéb jótékony hatást kifejteni, s amint megmelegednek a bőrön, már haszontalanakká is válnak. Mézzel kevert tejben fürdést, vagy kefir, író és méz keverékével készített langyos fürdőt is ajánlanak a különböző internetes források, népi gyógymódokat tartalmazó kiadványok, csakhogy a víz (főleg a kemény víz) száríthatja a bőrt, tehát ebben az esetben nem tesz jót a lubickolás, illetve a borogatás. A jég – habár elsőre biztosan jólesik a leégett bőrnek – szintén nem túl szerencsé választás, mert érzékeny bőrünk még fagyási sérülést is szenvedhet.

A bodza-, zsálya-, rozmaring- vagy kamillavirág főzete azonban valóban gyulladáscsillapító hatású – egyesek azonban a kamillára allergiásak. Az aloa vera jótékony hatását azonban nemcsak tudományos vizsgálatok, de személyesen magam is alá tudom támasztani. Egy thaiföldi nyaralás alkalmával a házigazdánk hosszában elvágott alolevekkel burkolta be barátom igen csúnya, felhólyagzott sérüléseit, amelyek egyetlen nap alatt szinte teljesen eltűntek. Nem véletlen, hogy ezt a növényt a gyógyszer- és a kozmetikaipar is előszeretettel használja. Mi magunk is termeszthetjük otthon ezt a viszonylag igénytelen pozsgásfélét. A körömvirág szintén alkalmas az égés kezelésére, de csak kisebb felületek esetén. A kukoricadara, a krumpli, az uborka, a szódabikarbóna, illetve a fekete tea napégésgyógyító hatásását azonban semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolta eddig.

Gyógyszertárakban, drogériákban, egyéb üzletekben pedig kiváló, kifejezetten a napégés elleni gyógyszerekhez juthatunk hozzá – márpedig egy komolyabb égés esetén nem feltétlenül érdemes házi módszerekkel kísérletezni. Nedvedző, hólyagos vagy épp lázzal kísért leégés esetén pedig jobb, ha orvoshoz fordulunk, lehet, hogy komolyabb kezelésre is szükség lehet. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztása, illetve a színes (piros, sárga, narancssárga, élénkzöld stb.) gyümölcsök, zöldségek fogyasztása leégés esetén is segíti a bőr regenerálódását – gondoljunk erre is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr545435413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása