HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Felfedezték a daganatok növekedését kiváltó fehérjét

2018.04.09. 14:01 EgészségTrend

Több tudós összehangolt munkája eredményeképpen felfedezték a daganatok növekedését kiváltó fehérjét – számol be a Corriere Della Sera 2018. március 6-i száma.

 shutterstock_661895569.jpg

Ez az eredmény segíthet olyan gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek blokkolják a betegség esetén aktivált sejteket. Az Emanuele Giurisato vezette, a Siennai Egyetemen működő Molekuláris Orvostudományi és Fejlesztési Csoport, valamint Cathy Tournier, a Manchester Egyetem és William Vermi, a Bresciai Egyetemen munkatársa az Amerikai Tudományos Akadémia publikációiban megjelent tanulmányukban ismertették eredményüket.

Korábban már brit kutatók is kiderítették, milyen fehérjék segítik a daganatok áttéteinek kialakulását, ami ugyancsak áttörést jelentett a rákkutatásban. Felfedezték, hogy egy kulcsfontosságú, Src néven ismert fehérje segít a tumor környékén a szövetek fellazításában, és így a rákos sejtek a test minden szegletébe eljuthatnak. A mostani kutatás eredményeképpen azonosították az úgynevezett ERK3 fehérjét, ez blokkolja az immunrendszer sejtjeit, támogatja a makrofágok „munkáját”.

A makrofágok

A makrofágok olyan nagy falósejtek, amelyek képesek bekebelezni a mikroorganizmusokat, például a baktériumokat, az egysejtűeket vagy a sejttörmeléket, és amely a szervezet sejtes védekező rendszerének részét képezik. A makrofág sejtek a csontvelőben található elősejtekből képződnek, a véráramban vándorló monocitákká alakulnak, majd érett szöveti makrofág sejtté válva megtelepednek különböző szövetekben. A lépben olyan makrofág sejtek vannak, amelyek eltávolítják az elhasználódott vörösvérsejteket és vérlemezkéket a véráramból, és lebontják őket.

Az olasz tudósok azt mondják, hogy a gyakorlatban az immunrendszer sejtjei újraprogramozhatóak, ha zavarják az olyan mikrokörnyezetet, ami akkor jön létre, amikor az egészséges sejtek rákosodnak. Ebben az új funkcióban az ERK3 fehérje segít. Ezt a molekulát most azonosították, ezek voltak képesek blokkolni a tumorok növekedését. Giurisato kiemelte: „Ki tudtuk mutatni, hogy a kísérleti egerekben például az ERK5 fehérje hiányában a rák növekedése csökkent, ezzel együtt kialakult egy tumorellenes gyulladás. Az ERK5 fehérje képviseli az új stratégiát jövőbeli rákellenes kezeléseknél.”

 

Forrás: http://www.gyogyhir.hu/cikk/3088

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr6013871852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása