HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A nyugati orvostudomány elmérnökösödése

2014.01.23. 16:32 EgészségTrend

Ahogyan erről már a legutóbbi posztban is írtam (http://egeszsegtrend.blog.hu/2014/01/17/a_nyugati_orvostudomany_feltamadasa) a hosszú középkor után az orvostudomány olyasformán „támadt fel”, hogy közben valahogyan elveszett az antikvitásban meggyökeresedett holisztikus szemlélete. Ez a fordulat természetesen nem volt abszolút érvényű, még 19. századi regényekben is olvashatunk arról, hogy az orvos levegőváltozást javasolt (vagyis a környezeti viszonyokban látta a betegség forrását), vagy éppen eltiltotta a pácienst bizonyos regények olvasásától (azaz lelki-tudati tényezőket tett felelőssé a megbetegedésért), a tendencia azonban egyértelmű.

A legtöbb nyugati ember – és ennyiben még a magyarok is nyugatinak számítanak – ma úgy tekint önmagára, mint egy bonyolult gépre. Testrészeink alkatrészek, amelyek meghibásodhatnak, és akkor javításra szorulnak, esetleg ki is kell cserélni őket – s az orvostudomány ezekre a műveletekre sokszor képes is!

 Ez a szemlélet sokat bizonyított az évszázadok során.

 Ha a fertőzést úgy fogjuk fel, mint egy kórokozó káros elszaporodását a szervezetben (mintha például víz került volna a motortérbe) – akkor nyilvánvaló, hogy a kórokozókat kell levadásznunk (el kell távolítani a vizet a motorból). Ennek a gondolatnak a mentén alakultak ki az antibiotikumok, az antivirális gyógyszerek és a gombaölő szerek, amelyek felfedezésük óta már sok százmillió, ha nem több milliárd ember életét mentették meg. De ugyanez a gondolkodásmód húzódik meg a fájdalmas kemoterápiák, sok-sok életmentő műtét vagy épp a fogászati kezelések mögött. Elsőre ugyan nem teljesen egyértelmű, ám szerintem a védőoltásokat is ennek a szemléletnek köszönhetjük, hiszen itt is egyes, adott betegségeket előzünk meg, nem pedig „úgy általában” erősítjük az immunrendszert.

PenicillinPSAedit.jpgA fotón egy 1944-es penicillin-hirdetés látható - Wikimedia Commons

Az elmérnökösödő orvostudománynak tehát az egész emberiség nagyon sokat köszönhet. Ironikus módon talán a leginkább a mai fekete-Afrikában látszik ez a legjobban: az emberek többsége már nem betegségektől hal meg, hanem háborúban vagy éhínségben – a modern orvostudomány, ha kap eszközt, még ilyen körülmények között is működőképes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr35777932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása