HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A spirituális koplalás történetei - III. Az iszlám

2015.06.05. 17:49 EgészségTrend

Habár az iszlám vallás megalapítója, Mohamed próféta nem volt „hivatalos aszkéta”, még akkor is ragaszkodott a szerény életviteléhez, amikor már az Arábia királya címe viselte. Ez étkezésében is megnyilvánult. Felesége visszaemlékezése szerint Mohamed kifejezetten visszafogottan evett, általában beérte egy-két étkezéssel.

Az iszlám nézete meglehetősen kiegyensúlyozott, ami a spirituális éhezést illeti. Mohamed gyakran idézett párhuzama szerint mind csak olyanok vagyunk itt, a Földön, mint az oázisban megpihenő utazó. Ahhoz, hogy tovább tudjunk indulni, szükségünk van a Föld nevű oázis erőforrásaira – vagyis részt kell vennünk az életében pl. kemény munkával és a másik iránti figyelemmel –, ám mivel nem ez a bolygó a végső célunk, nem érdemes nagyon belebonyolódnunk a földi ügyekbe, és el kell kerülnünk mindazt a sok csábítást és egyéb impulzust, amely letérítene minket a helyes viselkedés útjáról. 

Ennek megfelelően az iszlám kultúrája nem nagyon ismeri a spirituális éhezést, s az aszkéta életvitel más elemei is csak a nagyon kivételes misztikus mozgalmakban érhetők tetten, amelyek közül a leghíresebb a szúfizmus. Fontos kivétel azonban ez alól az egy hónapig tartó böjti időszak, a ramadán.

Ramadán hónapban a muszlimok arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát. A hagyomány szerint 610-ben tamadán hónap 27. napján adta Allah a Koránt  Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka. A 30 napos böjti időszakban a hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, nem élhetnek nem életet, illetve el kell kerülniük minden negatív viselkedést is (düh, erőszak, irigység, vágy, pletyka). Felmentést csak a gyerekek, betegek, szoptatós anyák, csatában harcolók stb. kapnak.

A különös böjt érdekessége, hogy éjjel mindenki bepótolhatja, amit nappal kihagyott. A hónap estéinek közösségi étkezésein, az iftárokon összegyűlik a környék apraja-nagyja, a ramadán lezárásaként pedig egyenesen nagy lakomát csapnak a muszlimok. 2015-ben június 18-tól július 17-ig tart a ramadán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr507517962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása