Aki allergiás a parlagfű pollenjére, pontosan tudja, hogyan kerülheti el a kellemetlen tüneteket. Azonban az allergiások egy részénél a komoly odafigyelés jóval a parlagfűszezon előtt elkezdődik.
A parlagfű szezonja általában július második felétől októberig tart (ez természetesen nagymértékben függ az időjárástól - a szakemberek szerint a globális felmelegedés következtében egyre korábban kezdődik majd a szezon és egyre tovább is tarthat), és aki allergiás, pontosan tudja, hogy mivel lehet hatékonyan csökkenteni a tüneteket.
Ezek közé a tennivalók közé tartozik a gyógyszerszedés, a pollennel szennyezett helyek kerülése, a gyakori hajmosás és az ágyneműk cseréje stb. Azonban a parlagfű-allergia elleni küzdelmet nem akkor kell elkezdeni, amikor az első tünetek megjelennek.
A keresztallergia jelensége nem más, melynek során valamilyen friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiásak. A keresztallergia lényege, hogy a szervezet olyan antitesteket termel, melyek a parlagfű (vagy más növény) pollenjeinek proteinhez, de ugyanakkor az azokhoz nagyon hasonló gyümölcs- és zöldségproteinekhez egyaránt hozzákapcsolódnak, ezek miatt hisztamin szabadul fel a szervezetben, és helyi, enyhe fokú gyulladás következik be. A kiváltó molekulát nevezzük allergénnek.
Mivel az allergének nagyon gyakran megsemmisülnek a különböző ételkészítési eljárások során, a legtöbb keresztallergiás reakció nyers zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztásakor jelentkezik. A tünetek nagyon gyorsan alakulnak ki (gyakran néhány perccel az adott élelmiszer elfogyasztása után). A leggyakrabban viszketés, fujj,égő, irritáló érzés jelentkezik, az ajkak, a száj, a szájpadlás, a fül, a szem, az orr vagy az arcbőr területén.
Az érintett rész megduzzadhat, kipirosodhat. Súlyosabb esetben a gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása tüsszögéssel, fulladással, nehézlégzéssel is együtt járhat, időnként pedig az emésztőrendszerre is irritáló hatással lehet (ez hasmenéssel, hányingerrel vagy hasi görcsökkel jeletkezik).
Friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót válthat ki
Azoknál, akik a parlagfűre allergiásak, a következő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása lehet problémás: banán, dinnyefélék (sárga-, görög- és mézdinnye), cukkini, articsóka, uborka, paprika, napraforgóolaj és napraforgómag. A bogyós gyümölcsök, a citrusgyümölcsök, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat azoknál, akik a parlagfű pollenjeire érzékenyek. Ez azért is nehezítheti meg az allergiások életét, mert a gyümölcsök és zöldségek szezonja jóval korábban kezdődik, mint a parlagfű pollenjei a levegőbe kerülnének.
Az, hogy valaki egy bizonyos növény, például a parlagfű pollenjeire allergiás, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nála elkerülhetetlenül megjelennek a keresztallergiás tünetek is. A tünetek súlyossága is nagyon különböző lehet - ez például függhet attól is, hogy egyébként mennyi pollen van a levegőben. A pollenallergia kezelésével jó eséllyel csökkenthetjük a keresztallergiás tünetek megjelenését is, de amennyiben tudjuk, hogy valamilyen ételre érzékenyen reagálunk, egyszerűbb ezt kihagyni az étrendünkből.
Forrás:
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/parlagfu-allergia_ezeket_tilos_ennie/20150526094140