HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Hogyan kezelhető a napégés?

2017.06.09. 14:34 EgészségTrend

Aki leégett a napon, feltétlenül kerülje a napon való tartózkodást. Persze ez hasznos lett volna megelőzésképpen…, de ha már itt a baj, akkor lássuk, mit tehet még ezen kívül, hogy bőre minél hamarabb regenerálódjon!

A napégés kezelése

A bőr enyhe kivörösödését kezelje napozás utáni balzsammal. Ez sok vizet és egy kevés zsírt is tartalmaz. Hűsítő és nyugtató hatású. Mérsékelt napégés során, ha nem képződnek hólyagok, a hideg vizes (kb. 25oC-os, ne hidegebb!) zuhany vagy borogatás hoz gyors enyhülést. A legjobb, ha az uszoda fedett vagy árnyékos részén marad. Fontos a megfelelően hosszú ideig tartó hűtés, ami borogatás esetében egy-két órás kell, hogy legyen. Vigyázzon a gyerekekre, ők gyorsan túlhűlhetnek. Használjon hűsítő krémeket. Igyon sok folyadékot! (Szív- és vesebetegségekben szenvedők kérjenek tanácsot orvosuktól, mivel nekik árthat a sok folyadék!) Fájdalom és enyhe hőemelkedés esetén vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót. Csak olyan ruhákat viseljen, amelyek jól szellőznek, könnyű , természetes anyagból készültek, és teljesen eltakarják az érintett testrészeit.

BŐRTÍPUSOK ÉS VESZÉLYEK

 Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Kivörösödés, erős fájdalom esetén

Ha hólyagok alakulnak ki: Ne szúrja ki saját maga a hólyagokat! A felnyílt hólyagok könnyen elfertőződhetnek.

Ha kisgyerekek vagy csecsemők kaptak napégést

 Fejfájás esetén

Ha nyakmerevséget tapasztal

Szédülés, hányás esetén.

shutterstock_646764016.jpg

A napégés következményei

 A napégés elsőfokú, ritkán másodfokú égés, hólyagosodással. A napégés jelei 3-6 órával napozás utánjelentkeznek. A szervezet a napsugarak okozta károsodást követően képes regenerálódni. A bőr „memóriája” azonban minden napégést és extrém napfürdőt megjegyez. Ha a napégés nem hagy látható nyomot, a napsugarak hosszú távon akkor is károsíthatják a védtelen bőrt. Senkinek sem lenne szabad túl sokat várni a repair (javító) mechanizmusoktól, mert vitathatatlan, hogy a napégés szerepet játszik a bőr daganatainak (basalioma, melanoma, spinalioma) kialakulásában. A napégés gyermekkorban a legveszélyesebb! Az éveken át tartó rendszeres, erős napsütésen való tartózkodás további következményei: Durva tapintású bőr, mitesszerképződés A bőr rugalmasságának csökkenése, ráncosodás.

Barnulás a szoláriumban

A mesterséges barnulás nem alternatívája a természetes napozásnak. A napfény UV-A és UV-B sugarakból áll. Csak az UV-B sugarak támogatják a bőr saját védelmi rendszerét és segítenek elérni a kívánt, hosszantartó barna színt, a pigmentképződést. Ezek okozzák azonban a napégést is. A szoláriumsugarakban ezzel szemben alig van UV-B sugárzás, ezért az UV-A arány sokkal magasabb, mint a természetes fényben, megközelítőleg 1000-szerese annak. A gyerekek és az 1-es, illetve 2-es bőrtípusú emberek csekély természetes védelemmel rendelkeznek, ezért a napozást és a szoláriumot is kerülniük kell.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/10911/napeges-kezelese

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr9412631331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása