HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Tünetek jelzik, ha sok kávét iszunk

2017.10.25. 10:37 EgészségTrend

 

A kávézásról nem kell feltétlenül lemondani, hiszen több kutatás is bizonyítja, hogy mértékkel fogyasztva még előnyös egészségügyi hatásai is lehetnek. Ugyanakkor bizonyos dolgok azt jelezhetik, hogy túlzásba visszük, és ilyenkor mindenképpen érdemes csökkenteni az adagot.


Túl vagyunk pörögve

koffein stimulálja a központi idegrendszert, blokkolja az adenozin-receptorokat, miközben megemeli az adrenalin, a dopamin és a glutamát szintjét. Ilyenkor pedig extrán feszültek és túl éberek leszünk, sok minden kezd irritálni minket, megemelkedik a szívritmusunk és akár még dühkitöréseink is lehetnek. Ilyenkor érdemes a kávéadagunkat, vagy legalább egy részét koffeinmentes kávéval pótolni, ha arra nem vagyunk képesek, hogy csökkentsük az adagot.

Napközben hirtelen hullafáradtak leszünk

Ha a koffein hatása elmúlik, hirtelen álmosságot, gyengeséget és kimerültséget tapasztalhatunk  - ráadásul ilyenkor sokan egy újabb csésze kávéval próbálnak újra életet lehelni magukba. Fontos tudni, hogy a koffein nem tud energiát adni, így valójában becsapjuk vele a szervezetet: a testünknek valódi energiát és erőt kizárólag az ételek képesek biztosítani.

A kávéfogyasztás mértékkel egészséges, ezt sem szabad azonban túlzásba vinni!

kave_1.jpg

Sokat kell a mosdóban járnunk

A koffein vízhajtó hatású, minél többet iszunk belőle, annál gyakrabban kell vécére mennünk. A kávé mellé nem csak érdemes mindig vizet inni, de az a legjobb, ha eszünk is mellé valamit, mert az étel lelassítja a folyadék mozgását a gyomorban és az emésztőrendszerben, így lassabban ürül ki a szervezetből.

Folyamatosan tikkel a szemünk

szemhéj rángatózásának egyik leggyakoribb kiváltó oka a túlzott koffeinbevitel - ilyenkor a szervezetben megemelkedik a szerotonin és a noradrenalin szintje, ezek a neurotranszmitterek pedig az izmok érzékenységét is növelik, illetve izomgörcsöket is okozhatnak.

Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/tunetek_jelzik_ha_sok_kavet_iszunk/20161108113320

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr5213159910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása