HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

A kullancs eltávolítása – mítoszok és valóság

2012.09.10. 15:49 EgészségTrend

A múlt heti „sokkposztomban”, azt hiszem, sikerült megfelelően megijesztenem mindenkit, mennyire veszélyesek is a kullancs által terjesztett betegségek. Ezek után aligha kell bárkit meggyőznöm arról, hogy milyen fontos a rajtunk élősködő kullancsok minél hamarabbi eltávolítása.

Persze, a legjobb, ha a kullancs belénk sem kerül. Ezt a leginkább kullancsriasztó spray-kkel, krémekkel tudjuk elérni, ám ezek, sajnos, nem adnak 100%-os védelmet. Emlékszem egy esetre, amikor hiába kentem magam tocsogósra egy ilyen krémmel, hat kullancsot kellett belőlem kiszedni a kirándulás után. Úgy kell ezeket a riasztókat elképzelni ugyanis, hogy a nagy számok törvénye alapján hatnak, vagyis ha épp sok a kullancs, a 90%-át elriasztják ugyan, ám a maradék 10% is bőven elég, hogy jó párat bekapjunk belőle. Vagyis hiába használtunk riasztót, akkor sem árt az óvatosság.

A kullancseltávolítás első lépcsője, hogy levetkőzünk, és alaposan átnézzük magunkat, különösen a hajlatokat. Mivel még nincs a hátunkon szemünk, szükségünk lehet segítségre, de ha családtagjaink, barátaink épp nincsenek közel, egy nagy tükör is megteszi, csak legyünk alaposak. De mit is keresünk? Apró, sötétbarna vagy fekete, a bőrből kiálló, kis golyókká válnak a belénk fúródott kullancsok. Ha már régóta bennünk vannak, lehet, hogy nem is olyan picik már. Ha még nem sikerült belénk fúródniuk, nagyon kicsi, szintén fekete vagy sötétbarna, nyolclábú pókocskát fogunk találni, ahogyan a bőrünkön, esetleg a ruhánkon mászik. Ekkor a legkönnyebb a helyzetünk, mivel csak megfogjuk – és itt már bárki vérmérsékletésre bízom, hogyan szabadul meg az élősködőtől…

Ha már belénk fúródott a kellemetlen gézengúz, akkor el kell távolítanunk. Nagyon fontos, hogy tudjuk: gyakran órák telnek el, amíg a belénk fúródott kullancsból a kórokozók a testünkbe jutnak. Vagyis ha hamar cselekszünk, jó eséllyel elkerüljük a fertőződést még akkor is, ha a kullancs betegséget terjeszt.

A kullancsot leginkább speciális kullancscsipesszel érdemes kiszednünk (ám ha ez nincs otthon, bizonyos szemöldökcsipeszek ugyanolyan jók – lásd a képet). Fogjuk meg a kullancsot a csipesszel úgy, hogy a teljes, a bőrünkből kilógó testrésze a csipeszben legyen, és lassú, határozott mozdulattal húzzuk ki. Emelve, kissé hátra húzva, nyugodt, folyamatos mozgással a kullancs kb. fél perc alatt engedi el az áldozatát, és nem szakad belénk a szájszerve (népiesen: a feje).

(Létezik még egy eszköz az eltávolításra: a kullancseltávolító kanál. Ez egy vadonatúj innováció – ahol megvásároljuk, ott alapos intsrukciókat fogunk kapni a használatához.)

A kullancseltávolítás témakörében már egész komoly, népi mitológia alakult ki, ezért erről is szólnom kell. Lényegében tilos bármi, ami a kullancsot ingerli, mert ilyenkor rémületében belénk ürítheti a teljes béltartalmát, és kész a ferzőzés. Tehát ne piszkáljuk, ne csavarjuk (a kullancs szájszerve nem menetes, mint egyesek hiszik!), ne kenjünk rá krémeket, ne gyújtogassuk gyufával – semmi értelme!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr194766677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása