HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Cukorbetegség-gyógyítás és az immunrendszer

2015.01.07. 20:24 EgészségTrend

Néhány évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá minősítette a cukorbetegséget. Nem ok nélkül, hiszen hihetetlen mértékben terjed a diabétesz. A múlt héten – azaz tavaly – láttuk, hogy már képesek vagyunk őssejtekből inzulintermelő bétasejteket létrehozni (na, jó, ha mi nem is vagyunk képesek, harvardi kutatók igen), ezzel az 1-es cukorbetegséget már elméletben meg lehetne gyógyítani.

Még mindig kérdés marad azonban, hogyan lehetne megakadályozni, hogy az immunrendszer kilökje magából az idegenként azonosított új béta-sejteket. Az immunszupresszáns gyógyszerezés általában ki van zárva, mivel az amúgy is legyengült betegeket csak további veszélyeknek tenné ki. Az áttörést elérő harvardi kutató, Doug Melton egészen más, fizikai megoldásban gondolkodik, s ezért a technológiai fejlesztéseiről ismert MIT-val (Massachusetts Institute of Technology működik együtt.

Körülbelül az az elképzelés, hogy a cukorbetegek szervezetébe juttatott új bétasejteket eleve egy „kis házban” költöztetik be a testbe. Ebben a házikóban, úgymond, meg vannak védve az immunrendszer különféle sejtjeitől, amelyek rövid idő alatt elpusztítanák őket. A házacska ötletét a Gore-Tex nevű anyagról vették, amely arról nevezetes, hogy képes szelektíven szigetelni, azaz pl. a levegő átjár rajta, de a nedvesség nem, ezért ez a műanyag kiválón alkalmas pl. cipők, kirándulóbakancsok alapanyagának. Hasonló membránnal vennék körül a bétasejteket, s ez a hártya kiengedné magából az inzulinsejteket, ám nem engedné be az immunrendszer sejtjeit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr747005181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása