HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

ÚJ LEHETSÉGES IRÁNY AZ ALZHEIMER-KÓR KEZELÉSÉBEN

2018.09.28. 14:54 EgészségTrend

Az Alzheimer-kór hátterében álló pozitív visszacsatolási folyamatot azonosított egy londoni kutatócsoport. Sikerült meghatározniuk egy olyan fehérjét is (Dkk1), mely fontos szerepet játszik a neurodegeneratív hatású mechanizmusban, így a jövőben kezelések célmolekulájaként szolgálhat.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás orvos orvostudomány felfedezés

HATALMAS ÁTTÖRÉS A RÁKDIAGNOSZTIKÁBAN

2018.09.10. 15:35 EgészségTrend

A legfrissebb alapkutatási eredményeken alapuló diagnosztikai rendszer lézeres mikroszkópiával, új antitestjelöléses szövetfestési eljárással és mesterséges intelligenciával segíti majd a sebészek munkáját.

Címkék: rákkutatás orvos innováció orvostudomány rákdiagnosztika

Új kutatási eredmények a fájdalomcsillapításban

2018.08.28. 10:00 EgészségTrend

Egy elemzés szerint az opioid szerek változatlanul a leghatékonyabb fájdalomcsillapítók, továbbra sem sikerült megoldást találni a potenciális visszaélések megelőzésére, ami korlátozza ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát és az alkalmazásuk időtartamát.

Címkék: kutatás fájdalom orvos innováció megoldás orvostudomány felfedezés fájdalomcsillapító

Ismeretlen részre bukkantak a koponyánkban

2018.08.10. 14:52 EgészségTrend

Eddig ismeretlen csatornarendszert fedeztek fel a koponyában, melyen az immunsejtek közlekednek, hogy meggátolják az agyszövetek károsodását.

Szólj hozzá!

Címkék: orvos innováció orvostudomány felfedezés immunsejt

Az SZTE-n is elérhető az új módszer az Alzheimer-kór korai diagnosztizálására

2018.07.27. 13:41 EgészségTrend

Szegeden, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető az a vizsgálat, amely a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal mutatja ki az Alzheimer-kórt – már a betegség korai fázisában. Az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat – ha időben diagnosztizálják – lassítható.  

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás innováció orvostudomány diagnosztika

Új diagnosztikai eszköz kifejlesztésében vesznek részt magyar kutatók

2018.07.10. 15:36 EgészségTrend

Enyhe és közepesen súlyos koponyasérültek agykárosodása súlyosságának megállapításához használható, új - biomarkerek vizsgálatán alapuló - diagnosztikai eszköz kifejlesztéséhez szükséges kutatásban vesznek részt magyar szakemberek.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás orvostudomány diagnosztika

Az orvosi diagnosztika jövője

2018.06.29. 11:42 EgészségTrend

A tumorok, a szív-érrendszeri betegségek és a fertőzések kimutatására is alkalmas az a módszer, melyet az anyai vérből történő magzati DNS-vizsgálatnál is használnak. A legújabb kutatási eredményekről a Debreceni Egyetemen tartottak nemzetközi konferenciát.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás orvostudomány diagnosztika tumor DNS

Fehérvérsejtszám: mikor jelez betegséget?

2018.06.11. 14:41 EgészségTrend

A vérvételek során a legtöbb esetben a fehérvérsejtszámot is ellenőrzik. A kapott érték ugyanis sok mindent elárulhat, az alacsony és a magas eredmény is árulkodó lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: diagnosztika vérvétel vérvizsgálat fehérvérsejt

Valami rendkívüli történt Magyarországon: robot segítségével műtötték meg egy férfi agyát

2018.05.26. 14:57 EgészségTrend

A csúcskategóriás idegsebészeti robot, ROSA segítségével esett át agyműtéten egy páciens az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI). Korábban Magyarországon, de az egész Kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra.

Szólj hozzá!

Címkék: robot innováció orvostudomány műtét

A kínai arctérkép feltárja milyen betegséggel harcol a szervezetünk

2018.05.09. 14:51 EgészségTrend

Az arcunk nem hazudik, minden rá van írva, és beszédes testrészünk szakértői olvasni tudják üzeneteit. Az arcdiagnosztika-fiziognómia – ősrégi tudomány. A klasszikus arcdiagnosztika tudorai az arcot három részre osztják, és a száj, az orr, a homlok formájából, állásából, az arcbőr elváltozásiból az egyén különféle jellemvonásait képesek megrajzolni.

Szólj hozzá!

Címkék: betegség orvostudomány kínai arctérkép arctérkép