HTML

Egészségtrend

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor érdeklődni kezd a saját egészsége iránt. Nekem is eljött. Persze, ennek mindig valami betegség az oka. Az első komolyabb problémánál elhatároztam, hogy nem elég mások tudására, tanácsaira alapoznom – magamnak is utána kell járnom az egyes kérdéseknek, és a mélyebb összefüggéseket is meg kell értenem. Az elmúlt évtizedek során sok tapasztalatot és tudást összegyűjtöttem, és úgy döntöttem, megosztom ezt azokkal, akik a költővel vallják, hogy „A jószándék kevés! Több kell: – az értelem!” Mert anélkül senki sem élhet egészségtudatos életet.

Friss topikok

Biológia és pszichológia összeér?

2014.04.11. 16:26 EgészségTrend

Mióta léteznek a világot különféleképpen leíró módszerek, azóta jelent problémát, hogy ugyanazt a dolgot minden diszciplína másképp magyarázza. Tegyük fel, hogy egy embernek az a legfőbb egészségügyi problémája, hogy tisztogatásos kényszerbetegségben szenved. Állandóan takarít, mosogat, porszívózik stb., emiatt elkésik a munkahelyéről, nincs ideje enni vagy pihenni, folyton szorong, pokollá teszi a saját családja életét, mert már egy morzsától kétségbeesik. Később kirúgják a munkahelyéről, nem képes új munkát találni, ideje nagy részét a takarítás kezdi kitölteni, a házastársa elválik tőle, egyre boldogtalanabb lesz és így tovább.

Hogy mi ez a mentális zavar és hogyan lehet kezelni, egészen a legutóbbi időkig egymástól teljesen távol álló tudományos modellek magyarázták. A biológiai megközelítésben a tudósok azt tanulmányozták, milyen agyi elváltozások okozhatják ezt a betegséget: figyelték a neuronok kommunikációját, vizsgálták egyes hormonok szintjét, EEG-t csináltak és így tovább, majd a leletek alapján különféle gyógyszereket szedettek be az emberekkel, és ettől várták a gyógyulást. A pszichológusok ezzel szemben leültek beszélgetni a páciensekkel, feltárták az érzelmi életüket, álmokat, gyerekkori történeteket meséltettek velük, segítettek nekik értelmezni, mi történik velük, amikor jön a kényszer ingere, és megpróbálták gyakoroltatni, hogyan állhatnak ennek ellen – ettől várták a gyógyulást.

 Egy-két évtizede a pszichológusokat a bölcsészkaron képezték (ma már nem feltétlenül ez a helyzet), a biológusokat viszont a természettudományi karon, az orvosokat meg az orvosin. Már kamasz koromban felfigyeltem erre az anomáliára. Nyilvánvaló, hogy össze kell nőnie annak, ami összetartozik, ám ez a fejlemény csak az elmúlt pár évtizedben kezdett megjelenni…

Hogy a sikeres pszichoterápia eredményeként komoly változásokat lehet megfigyelni, nem újdonság a gyógyítók számára. Az aktív tünetek megváltozhatnak, a páciens személyisége fejlődik, jobban teljesít a munkában vagy a társas kapcsolataiban és így tovább. Sokáig nem foglalkoztak azonban azzal, milyen változások következnek be egy-egy pszichoterápia során az agyunkban. 

Sok pszichiáter évtizedeken át azon a véleményen volt, hogy léteznek agyi elváltozással járó betegségek, melyeket gyógyszerrel vagy egyéb fizikai-kémiai módszerrel kell kezelni, és van a többi mentális zavar, amelyet pszichoterápiával. Ma már tudjuk, hogy ez a megközelítés nem igaz: minden lelki betegség valamilyen agyi elváltozással jár, és gyógyszerekkel vagy gyógyszert nem használó pszichoterápiával általában egyaránt lehet hatni rá – hasonlóan ahhoz, ahogyan a különféle meditációk rendszeres gyakorlása is megváltoztatja agyunk működését (ahogyan már erről sokat beszéltem: http://egeszsegtrend.blog.hu/2014/04/01/okosabba_tesz-e_a_meditacio és http://egeszsegtrend.blog.hu/2014/03/25/meditacio_elfojtas_demencia_izgalmas_kapcsolatok_tudat_es_test_kozott).

1992-ben egy finn kutatócsoport publikálta az első olyan tanulmányt, amely olyan depressziós betegek agyát vizsgálta, akiket egy fluoxatin nevű antidepresszánssal vagy pszichoterápiával kezeltek. A kutatás úgy találta, hogy a kezelés mindkét betegcsoportnál hasonló agyi változásokat okozott. Főként az ún. nucleus caudatusban találtak változásokat – lényegében ez a terület felelős az agykéregről beérkező információk feldolgozásáért, s ezért számos funkciót lát el a célorientált cselekvés és az érzelmek szabályozásától kezdve az alváson át a térre vonatkozó emlékezet működtetéséig. 

Az első ilyen megfigyelés óta már mintegy húsz kutatás hasonlította össze a gyógyszeres és a nem gyógyszeres pszichoterápia agyi hatásait, rendre azt találva, hogy a kétféle kezelés mindig hasonlóan hat a az agyunkra. A depresszión kívül kényszerbetegségben, pánikzavarban, különféle fóbiákban, poszttraumás stresszzavarban és borderline személyiségzavarban szenvedők kezeléseit hasonlították össze. Úgy tűnik tehát, hogy elkezdődött az a folyamat, amelynek a során biológia és pszichológia végre összeér…

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr26017834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kölnei Lívia 2014.04.18. 15:44:20

A Talita keresztény internetes női magazin egyik szerkesztője vagyok. Nem találtam más elérhetőséget, ezért írok kommentben - ha gondolja, törölje majd! Szeretném elkérni a Talita számára cikként Az állatok és az emberi egészség c. írását, mert nagyon fontosnak érzem, és jól összefoglalja az állat és ember közötti viszony lelki vonatkozásait. Kérem, nézze meg a magazinunkat (talita.hu), és üzenjen a talita.hu@gmail.com címre! Üdvözlöm: Kölnei Lívia
süti beállítások módosítása